Tippeligatipset 2016: 14. Plass Sarpsborg

Sarpsborg greide seg ganske i Tippeligaen, hvor de klarte seg med ganske bra margin tilslutt. For dem var det reisen til cupfinalen som var deres største høydepunkt forrige sesong. Selv om det ble tap for Rosenborg i finalen, var dette en stor erfaring de kunne ta med seg videre. I år blir det spennende og se hvordan Geir Bakke klarer å håndtere mange utskiftninger i stallen.

Treningskamper:

30.01 Sarpsborg – IFK 0-1
13.02 Sarpsborg – Lillestrøm 0-2
18.02 Sarpsborg – Start 1-2
21.02 Sarpsborg – Rubin Kazan 0-1

østbøPå keeperplassen har de hentet inn Arild Østbø, hvor keeperen kommer fra Viking. Han kan ha gode reaksjonsredninger, men er liten av vekst til å være keeper og kan gjøre rare ting i feltet. I bakhånd har vi Anders Kristiansen. Duwayne Kerr, den enorme keeperen har forlatt dem.

I forsvar har vi Ole Heieren Hansen, som er ledertypen i midtforsvaret. Han er ikke rask, men er meget duellsterk, og farlig på offensiv døball. Kristinn Jonsson er en islandsk midtstopper som har kommet inn, men mye erfaring fra islandsk fotball. De har også hentet inn Henri Toivomaki, som kan spille både høyreback og defensiv midtbane, hvor han har stor erfaring fra finske FC Lahti. Han erstatter fort Kronberg som har dratt. På høyreback har vi Kjetil Berge, som er en veteran på 34 år. På venstrebacken spiller en yngre Alexander Groven, som har stor fart og er ett bra backtalent med kamper for ungdomslandslagene til Norge.

På midtbanen finner vi vingen Brice Wembangomo, som er en spennende ung spiller som har blitt hentet opp fra akademiet. Anders Trondsen er nok en ung spiller, hvor den hardtarbeidende midtbanespilleren så å si var fast i fjor. Kristoffer Tokstad er også en viktig spiller for laget, hvor han har en enda høyere arbeidskapasitet, hvor han er en ekte boks til boks spiller. Steffen Ernemann er rutinen på midtbanen, hvor han har et temperament som kanskje går over streken, men han gir ofte alt i taklinger. Han har også en meget god venstrefot som vi fikk se ofte i fjor. Han trenger å stå frem nå som Bojan Zajic har dratt. Tor Øyvind Hovda er også hentet fra Hønefoss, hvor han er bra cover.

wiigPå spissplassen er det en del nytt og spennende. Den unge nigerianske spissen Kachi får fortsette i klubben etter gode prestasjoner i fjor. Inn har også kanskje noe overraskende Alexy Bosetti kommet, hvor spissen kommer fra Nice, som er en ganske stor klubb i Frankrike. De har også hentet en svensk spiss ved navn Jonas Lindberg, hvor han har mye erfaring fra lavere divisjoner i Sverige. Martin Wiig har forlatt klubben, men Patrick Mortensen er fortsatt der. Dansken er en target-spiss, hvor han er meget sterk på hodet, og dukker ofte opp i boksen på rett sted til rett tid.

Trener Geir Bakke har gjort en meget god jobb med Sarpsborg, som ser ut til å ha stabilisert seg i Tippeligaen. Han har også nå mye erfaring bak seg som blir nyttig og ta videre. Han er meget taktisk fleksibel, hvor han ofte forandrer formasjonen til kamper i henhold til motstanderen som møtes. Han har også taklet bra de store utskiftningene som alltid kommer i klubben. Nå kan kanskje fansen håpe på at han skal ta dem ett steg videre til øvre halvdel.

INN:
Brice Wembangomo (tilbake fra lån hos Kvik Halden)
Arild Østbø (Viking)
Anders Kristiansen (Bryne)
Henri Toivomäki (Lahti)
Kristinn Jonsson (Bredablik)
Jakob Glesnes (Åsane)
Jonas Lindberg (Ljungskile)
Tor Øyvind Hovda (Åtvidaberg)
Jon-Helge Tveita (Bryne)
Tobias Heintz (eget juniorlag)
Anders Østli (gratis, FC Vestsjælland)
Alexy Bosetti (Lån fra Nice frem til sommeren)
Matti Lund Nielsen (OB)

UT:
Andreas Nordvik (Esbjerg)
Claes Kronberg (Viking)
Martin Thømt Jensen (FFK)
Martin Wiig (Bodø/Glimt)
Peter Kovacs (Sandefjord)
Martin Hoel Andersen (Kvik Halden)
Amin Askar (lån avsluttet, Sanliurfaspor)
Badr Rahhaoui (kontrakt utløpt)
Habib Bellaid (kontrakt utløpt)
Simen Brenne (kontrakt utløpt)
Tom Erik Breive (kontrakt utløpt)
Barry Maguire (kontrakt utløpt)
Bojan Zajic (kontrakt utløpt, Sandnes Ulf)
Duwayne Kerr (kontrakt utløpt)
Lasse Heinze (lagt opp)
Olav Øby (lånt til Strømmen ut sesongen)
Kamer Qaka (lånt til Kristiansund ut sesongen)
Christian Sukke (Moss)

ernemannNøkkelspilleren til Sarpsborg blir Steffen Ernemann, hvor han er en ledertype på midtbanen, og får midtbanen til å henge sammen. Han har ett temperament som kan skape en ekstra tenning hos de andre på laget. Sarpsborg er også ett spillende lag, hvor de er avhengige av hans langskudd. Spilleren som slår gjennom kan bli Brice Wembamgomo, hvor vingen har vært meget god i junioravdelingen.

Sarpsborg ser ut til å ha blitt ett stabilt tippeligalag nå, men kan få problemer i år med alle sine utskiftninger, hvis de nye kjøpene ikke lykkes. Viktige målpoeng i Zajic og Wiig har også forlatt dem. Men Sarp er kjent for å være smart på overgangsmarkedet, hvor de har hentet gull før. Bakover ser stallen litt tynn ut, hvor det er meget suspekt for skader. Det er også ett spørsmålstegn ved keeper Arild Østbø, som er kjent for å gjøre en del tabber. Alt i alt tror vi at Sarpsborg skal få slite mer denne sesongen enn forrige, men at de ender på 14. plass.

Share