Tippeligatipset 2016: 11. Plass Haugesund

Haugesund hadde ikke en veldig god sesong i fjor, hvor de tapte 15 av sine 30 kamper, men de klarte seg likevel i divisjonen med ganske stor margin. De er kjent som ett lag med stor arbeidsmoral, hvor de spiller en meget direkte kontringsfotball. I år handler det igjen om å overleve i Tippeligaen, noe som Haugesund har for vane å gjøre. De har vært ett stabilt tippeligalag de siste årene, hvor de til og med snappet seg opp en bronsje i 2013. De har erfaringen, men spørsmålet er hvordan de skal klare seg nå som legenden Jostein Grindhaug har gitt seg.

Treningskamper:

23.01 Stord-Haugesund 0-6
09.02 Vard Haugesund – Haugesund 0-0
14.02 Viking – Haugesund 1-4 
20.02 Sogndal – Haugesund 0-3
25.02 Haugesund – Hødd 2-0
28.02 Haugesund – Brann 1-1

bråtveitPå keeperplassen blir det unggutten Per Kristian Bråtveit som står. Rutinerte Per Morten Kristiansen har nå forlatt klubben, hvor den unge keeperen spilte en meget solid sesong i fjor.

Forsvarsmessig er det mye forandringer. Midtstopper Vegard skjerve er fortsatt i klubben, sammen med svensken David Myrestam, og William Trost Ekong. Nigerianeren er en fysisk sterk midtstopper som skal være lederen i forsvaret. De har også unggutten Sverre Bjørkkjær, som er ett ungt backtalent. Haraldseid er også en ung back, men han er kanskje ett enda større talent, hvor han spiller på u21 laget til Norge. I tillegg har de hentet inn erfarne Nemanja Tubic, hvor 31-åringen har mye erfaring fra øst-europeiske klubber. De har også hentet Anthony Izuckukwu som er ett ungt nigeriansk talent. På ut siden har de mistet venstreback Joakim Våge Nilsen, som har forlatt klubben etter 9 år i klubben. Cvetinovic har også forlatt dem på utlån.

andreassenPå midtbanen er det også mye utskiftninger. To viktige spillere i Daniel Bamberg og Michael Haukås har forlatt laget. Søren Christensen har også dratt. Erik Mæland får nå prøve seg på midtbanen etter å ha slitt mye med skader, sammen med rutinerte Tor Arne Andreassen. Videre har Derrick Mensah kommet inn for å styrke defensiv midtbane, sammen med unggutten Sondre Trondstad fra Huddersfield. Ugonna Anyora er en meget fysisk sterk midtbanespiller som kan gjøre en god jobb. Alexander Stølås, mannen kjent for sin frisparkfot, blir også en viktig spiller for laget.

Fremover har det skjedd mange forandringer, hvor de først og fremst har mistet to meget gode spisser i Gytkjær og Diedhiou. De skapte det meste for laget forrige sesong, med til sammen 19 mål. Foreløpig satser de på litt mindre kjente spisser, som Torbjørn Agdestein og nigerianeren Ibrahim Shuaibu.

Trener Mark Dempsey tar over treneransvaret etter Jostein Grindhaug, hvor han har erfaring som assistent i Molde og Haugesund. Nå blir det spennende og se hvordan har tar steget opp, hvor han har Grindhaug i kulissene bak seg. Han kommer med god rykte fra England, og er en meget entusiastisk trener som helt sikkert kommer til å smitte seg over på spillerne.

INN:

Helge Sandvik (Vard Haugesund)
Roy Miljeteig (Vard Haugesund)
Sondre Tronstad (Huddersfield)
Haris Hajradinovic (Gent, lån frem til sommeren)
Derrick Mensah (Baník Ostrava)
Anthony Izuchukwu (Golden Booth Soccer Academy)
Ibrahim Shuaibu (Golden Booth Soccer Academy)
Nemanja Tubic (Sto uten kontrakt)

UT:

gytkjærMartin Bjørnbak (Bodø/Glimt)
Joakim Våge Nilsen (Odd)
Erling Flotve Myklebust (leies ut til Stord)
Simon Diedhiou (Gent)
Daniel Jose Bamberg (kontrakt utløpt)
Søren Christensen (NK Slaven Belupo)
Mirko Kramaric (FK Zeljeznicar Sarajevo)
Per Morten Kristiansen (kontrakt utløpt, Fredrikstad)
Michael Haukås (kontrakt utløpt, Viking)
Christian Gytkjær (Rosenborg)
Nikola Komazec (fristilt, FC Dinamo Batumi)

Nøkkelspilleren til Haugesund blir midtstopperen Ekong, hvor han tiltenkes og få laget til å bli mer defensivt sikkert enn det var i fjor. Han har mye god erfaring fra nederland, og sees på som en stor kapteinstype som kan lede laget fremover. Spilleren som får sitt gjennombrudd blir fort Erik Mæland, som lenge har vært sett på som ett meget stort talent, men har slitt med altfor mange skader.

Det kan fort bli vanskelig for trener Mark Dempsey og organisere ett lag med så mange utskiftninger, men de spillerne som har kommet inn ser meget spennende ut for Haugesund. Den vanlige arbeidsinnsatsen som Haugesund er kjent for kommer nok til å fortsette, men på spissplassen er det et stort spørsmålstegn for laget. Agdestein har ikke vist mye scoringsform i sin karriere, og den unge nigerianeren Shuaibu er uprøvd. På hjemmebane er laget meget sterk, hvor det ofte er dårlige baneforhold som funker til deres fordel, med mye dårlig vær. Vi tror at Haugesund kommer til å kjempe om å unngå nedrykk, men at de som vanlig vil klare seg greit til slutt. Vi tror Haugesund ender på 11. plass.

Share