Tippeligatipset 2015: 6.plass Viking

En av Norges største byer, Stavanger, var nok ikke fornøyd med Viking forrige sesong. Fansen legger nok større forventninger på laget sitt enn å komme på 10. plass. De var også hele 22 poeng bak medalje. Viking Stadion opplevde også ganske mye publikumssvikt gjennom året. Laget trenger en opptur nå for å kunne tiltrekke seg publikum på ny.

Vikings treningskamper har vært ganske grei. De startet med å slå både Vidar og AGF 5-2, for deretter og tape 2-0 mot Vålerenga. Så møtte de to rivaler i Haugesund og Bryne, hvor de slo Haugesund 2-0 og tapte 2-0 mot Bryne. Så møtte de nok en rival i Sandnes-Ulf, som de slo 1-0. Deretter møtte de Rosenborg på Viking Stadion, hvor de imponerte med meget bra offensivt spill og vant 4-2. Den siste kampen vant de 1-0 over Start.

østbøPå keeperplassen har de rutinerte Iven Austbø og Arild Østbø. De kan ha et lite problem her, for Austbø lever ofte en del keepertabber, og Østbø, som Jonevret ser ut til å satse på, er meget lav for å være keeper (1.83 cm). Han sliter med distribueringen av utspark og utkast, både med henda og beina, og er naturlig nok for liten og fysisk svak til å dominere i feltet. Derimot er han rask og reflekssterk.

Forsvarsmessig er det en del forandringer. Islendingen Ingason som spilte 29 kamper for Viking i fjor har dratt til Belgia og Lokeren, mens rutine i Skogseid og Bertelsen har forlatt laget. Inn kommer den unge og talentfulle midtstopperen Karol Mets fra Estland, samt den mer rutinerte amerikaneren Anthony Soares, etter ett opphold i MLS. De er spennende spillere, særlig med Soares som har gode lederegenskaper og meget god fysikk. Men det er spørs hvor fort de tilpasser seg hverandre og Tippeligaen. De må funke sammen med sterke og lojale Sigurdsson, og med den offensive venstrebacken Kristoffer Haugen. Så mye forandringer i en forsvarsrekke er ofte ikke bra.

hosethPå midtbanen har de fått inn en del spennende. Magne Hoseth representerer rutine, men også kvalitet. Han er 34-år, men holder fortsatt koken. Han var god på lån i Stabæk i fjor, hvor venstrefoten er hans spisskompetanse, med korte og lange pasninger. De har også fått inn to nigerianere, i Suleiman Abdullahi, og Samuel Abegbenro. Samuel spiller for u21-landslaget til Nigeria, og har enorm fart og er driblesterk. Suleiman er sterk og veldig direkte i sin stil. Landu-Landu har dratt til Tromsø får å få utvikle seg mer, hans krigende stil passet kanskje ikke helt i Viking. Spillerne som er der fra før har også kvaliteter, som de håper vil skinne mer i år enn i fjor. Andre Danielsen er en lojal arbeidssom spiller som kan være både back og midtbane, og har en god frisparkfot. Thioune og Sverrisson styrer spillet på midten med godt pasningsspill, mens Thorsteinsson og Nisja løper og legger innlegg fra kantene. Nisja var en av de få med en god sesong i fjor, hvor hans løp fra dypet ofte skapte mål og sjanser. Han ble faktisk Viking’s toppscorer i fjor med 9 mål. De Lanlay er også en meget god offensiv spiller, som tør å utfordre og har god fart. Dessverre har det han har gjort ikke vært effektivt nok i forhold til mål og assist.

Angrepssmessig er det mange problemer for Viking. Bytyqi ble hentet fra Salzburg, men man kan vel ikke forvente for mye av ungutten med en gang. Berisha har offensive kvaliteter og jobber hardt, men ser preget ut av at han scorer lite mål. Bødvarsson har stor fart og kan score en del mål, men er ofte rotete i stilen. Chikere er en kraftspiss på topp, og kan stange inn en del goller. Det er usikkert hvem som blir fast på spissplassen, for det er ingen med spesiell spisskompetanse. De fleste er offensive pasningsspillere, hvor de lengter etter en klinisk avslutter.

Trener Kjell Jonevret er meget populær i Stavanger. Han gjorde det bra i Molde når de tok sølv, og tok Viking til en god 5. plass etter det. Det offensive spillet sjarmerte publikum. Hans glade og utadvendte stil er også noe som får mange til å like den sympatiske svensken. Selv om det gikk dårlig forrige sesong, er det nok mange som fortsatt tror at Jonevret er rett mann.

Viking sin beste lagoppstilling (4-2-3-1):

Keeper: Arild Østbø

Forsvar: Andre Danielsen, Indridi Sigurdsson, Anthony Soares, Kristoffer Haugen

Midtbane: Magne Hoseth, Bjørn Sverisson, Steinthor Thorsteinsson, Vidar Nisja, Yann-Erik de Lanlay

Angrep: Jon Dadi Bødvarsson

lanlayViking sitt viktigste spiller denne sesongen blir nok de Lanlay. Han er ung (22 år), men har fortsatt spilt en del kamper på toppnivå (111), men han har enda å slå ut i full blomst. Han har fart og gode ferdigheter, men manger det siste lille foran mål. Mye av spillet til Viking går gjennom han på siden, fordi han ber ofte om ballen og løper i åpne rom. Det ligger en del press på han for å levere i år. Ellers blir Magne Hoseth meget viktig. Han er ikke redd for å si fra, og kan kanskje hjelpe laget ved å kreve mye av spillerne. I tillegg til offensive kvaliteter har han en stor vinnermentalitet han har tatt med seg fra Molde-tiden.

Spillere inn: Karol Mets (Flora-Tallinn), Magne Hoseth (Molde), Zymer Bytyqi (Red Bull Salzburg), Samuel Abegbenro (Kwara United), Suleiman Abdullahi (El-Kanemi Warriors), Anthony J. Soares (New England Revolution)

Spillere ut: Christian Landu-Landu (Tromsø), Håkon Skogseid (Odense), Trond Erik Bertelsen (Sandnes Ulf), Sverrir Ingi Ingason (Lokeren), Pål Fjelde (Bryne)

Vi tror Viking kommer til å gjøre det bedre enn i fjor. Den forrige sesongen var miserabel foran ett kravstort publikum. Jonevret klaget i fjor mye på for liten stall, nå har de i alle fall fått mer bredde. De to nigerianske vingene kan avlaste de mer rutinerte, to midtstoppere har også kommet inn. Det er en midtbanekabal og stable riktig, for det er en mange gode spillere og velge i der. Mye avhenger av hvordan Jonevret klarer og sette sammen den lagdelen, forhåpentligvis med øyne på stabilitet. Vi tror at Viking forbedrer sitt offensive spill, med en Magne Hoseth i spissen, og sultne talenter på topp. Derimot er keeper et stort spørsmålstegn. Det blir ikke nok til medalje, men en 6. plass.

Share