Tippeligatipset 2015: 4. plass Vålerenga

Vålerenga gjorde en grei sesong i fjor, og endte på 6. plass. Men laget fra hovedstaden med Norges største stadion har nok egentlig større ambisjoner enn dette. De har ikke vunnet gull siden 2005, og økonomiske problemer har plaget dem, samt publikumssvikt. De spilte sjarmerende offensiv fotball i fjor, men bakover rant målene inn. De har nå mistet toppscorer Kjartansson, og det er ett stort spørsmål om hvordan de skal klare seg uten han.

Treningskampene var litt opp og ned, hvor det startet med 1-1 mot Kongsvinger. Deretter ble det 0-0 mot Stabæk og 2-0 seier mot Viking. Deretter kom en rekke uten seier, med 0-0 mot AGF, 2-0 tap mot Odd og 3-0 tap mot Godset i Drammen. Den siste kampen før sesongen var mot Häcken, hvor de fikk en seier med 2-1.

På keeperplass har de ganske bra dekning, med Lars Hirschfeld og Michael Langer. Hirschfeld har lang rutine, mens Michael Langerak spilte en god sesong for Enga i fjor. Selv om de slapp inn mange mål bakover, hadde han mange imponerende redninger.

tollås nationForsvarsmessig har det blitt en del forandringer, som sannsynligvis er for det bedre. Nicolai Høgh skal visst ha endt opp i klinsj med Rekdal, og forlot klubben. Inn har meget rutinerte Kjetil Wæhler kommet. Han hadde en god sesong for IFK i Sverige, og ser ut til å holde seg selv om han begynner å nærme seg 40. Han er enormt sterk fysisk, og har gode lederegenskaper. Tollås Nation har også kommet inn fra Ålesund, en spiller Rekdal kjenner godt. Han er en solid midtstopper, i tillegg til å ha en god pasningsfot. Han har slitt med en skade i oppkjøringen, men forhåpentligvis er han tilbake på beina raskest mulig. Simon Larsen er ett annet alternativ, men viste i fjor at han ofte er for treig eller for ukonsentrert i mange situasjoner. Vi har også spennende unggutter som Nakkim og Näsberg, som sannsynligvis vil få noen kamper. Backene er solide, med Niklas Gunnarsson på høyre. Han blir ofte med fremover, og jobber både oppover og nedover på siden. Ruben Kristiansen er på venstre, hvor han har stor fart. Spilleren med landskamper for Norge er meget viktig i det offensive spillet til Enga.

grindheimPå midtbanen har vi ungt og gammelt. Sander Berge er en midtbanespiller som er tatt opp fra ungdomslaget, og sees på som et stort talent. 17-åringen har en meget god pasningsfot. 20-årige Gyas Zahid, som fikk sitt gjennombrudd i fjor. Med overblikk, dribleferdigheter fantastiske pasninger og kvalitet foran mål er dette en av Vålerengas beste spillere. Herman Stengel er også en ung og lovende midtbanespiller, med god motor og habile pasninger. Høyere opp på aldersskalaen finner vi Grindheim. Her finner vi definisjonen på motor, hvor Grindheim kriger, løper og takler overalt på banen. Alexander Mathisen er en viktig og anvendelig spiller med fart som kan spille en viktig rolle i år.

Angrepsmessig har Enga fått inn en ny spennende spiss. Det var viktig etter tapet av Kjartansson. Investor Trøym hjalp Enga med å skaffe seg Jamaicanske Deshorn Brown for 4 mill. Han kom fra MLS, og har enorm fart og fysiske egenskaper. Han er litt rotete foran mål fortsatt, men forhåpentligvis vil han komme seg inn i varmen på laget og score en del mål. Vi har også Daniel Fredheim Holm, som stadig sliter med skader. Han har ett bra potensial, med gode dribleferdigheter og fart, men har slitt med å prestere stabilt. 20-årige Islandske Omarsson er en spennende spiller de har skaffet seg. Han er meget rask, og har vist gode avslutningsegenskaper i treningskampene. Så har vi selvsagt evigunge Morten Berre, som nok ikke kommer til å spille alle kampene, men måltyven får nok sannsynligvis seg ett par scoringer også i år.

Trener Kjetil Rekdal sees på som streng og krevende. Han kan glimte inn med en del humor i blant, men ofte er han i overskriftene på grunn av krangler. Men han har prestert ganske bra med lagene sine på banen. Som spiller var han en meget viktig brikke i Landslaget sin storhetstid. Han forventer mye av sitt lag, og er ikke redd for å komme med kritikk når det behøves. Spillerne vet hvor de har han.

Vålerenga sin beste lagoppstilling (4-2-3-1):

Keeper: Michael Langer

Forsvar: Niklas Gunnarsson, Kjetil Wæhler, Jonatan T. Nation, Ruben Kristiansen

Midtbane: Christian Grindheim, Sivert Heltne Nilsen, Daniel Fredheim Holm, Herman Stengel, Gyas Zahid

Angrep: Deshorn Brown

zahidVålerenga sin viktigeste spiller i år blir nok Gyas Zahid. Ballmagikeren var enorm i fjor, og mye av det offensive spillet går gjennom han. Han setter opp andre, og scorer også selv. Han bygger opp spillet bakfra, og tar smarte løp fra dypet. Det blir viktig for Enga og bruke han så mye som mulig, for han ser andre rom og åpninger få andre ser. I tillegg blir Kjetil Wæhler meget viktig. Den solide stopperkjempen vil sannsynligvis styrke forsvaret, og hjelpe dem til å slippe inn mindre mål enn i fjor. Etter en lang karriere vet han hva som kreves for å skape ett stabilt forsvar.

Spillere inn: Kjetil Wæhler (IFK Göteborg), Jonathan Tollås Nation (Aalesund), Riki Alba (Nest-Sotra, utlån ferdig), Daniel Braaten (klubbløs), Deshorn Brown (Colorado Rapids), Sander Berge (Asker), Elias Mar Omarsson (Keflavik)

Spillere ut: Ali Iqbal Mathias Blårud (Strømmen), Markus Brændsrød (Lillestrøm), Fitim Kastrati (utgått kontrakt), Gudmund Taksdahl Kongshavn (Tromsø, lån), Sidoine Oussou (utgått kontrakt), Mathias Blårud (Strømmen), Max Bjørsvik (Nest-Sotra, lån ferdig), Vidar Örn Kjartansson (Jiangsu), Diego Calvo (Alajuelense), Nicolai Høgh (utgått kontrakt)

Vi tror at Vålerenga vil gjøre det bedre i år enn i fjor. De har fått forsterket seg mange steder, samt at mange unggutter kommer opp og vil prøve seg. Forsvarsmessig har de fått inn to solide midtstoppere, som sannsynligvis vil hindre så mange baklengs som i fjor. Fremover har de skaffet seg Brown, som ifølge Rekdal kommer til å bli en stor hit på Valle. Rekdal har også nå fått ledet laget en sesong, og er på vei til å ta laget dit han vil. De økonomiske problemene er fortsatt der, men ser ut til å forbedres for hver dag. Vi tror Vålerenga gjør en god sesong, og ender på 4. plass.

Share