Tippeligatipset 2015: 3.plass Strømsgodset

Strømsgodset hadde en grei sesong i fjor, men hadde nok forhåpning om medalje. Deres fjerdeplass ble derimot overskygget av vidunderbarnet Martin Ødegård, som ble hentet av Real Madrid. At en skikkelig godset-gutt ble hentet av en av verdens største klubber skapte stor stolthet og begeistring i Drammen og Norge. Kanskje Godset vil fortsette sitt offensive spill denne sesongen og skape nye stjerneskudd.

Godset har vært litt opp og ned i treningskampene. De fikk en del øst-europeisk motstand, hvor de spilte 0-0 mot Zagreb, vant 2-1 mot CSKA Sofia, tapte 1-0 mot Spartak Moskva og tapte 1-3 mot Torpedo Moskva, i tillegg til ett 1-3 tap mot svenske Hammarby. I det siste møtte de en del tippeligalag, hvor det rant inn bakover mot Odd i en kamp de tapte 5-3. I de to neste kampene ble det bedring, for de slo både Sandefjord og Vålerenga 3-0. Den siste kampen vant de 2-1 mot Lillestrøm.

På keeper-plassen er det nok soleklart at det er Bugge Pettersen som skal stå. Etter at Kwarasay dro til USA trengte Godset en erstatter. 35-åringen har noen landskamper, og har mye rutine etter spill i Molde. Unge Borger Thomas kan kanskje få prøve seg i noen kamper, men Pettersen’s rutine og kommunisering med forsvarsfireren taler for at han skal vokte buret.

vilsvikForsvaret blir ganske likt i fjor, utenom rutinerte Jarl Andre Storbæk som ikke fikk ny kontrakt, og gikk til Nybergsund. Midtstopperne har kraft og hodestyrke i Horn, Madsen og Valsvik, men de er også ett forsvar med gode ballferdigheter. Nesten alle bak der er gode med ball, og insisterer på å spille seg ut bakfra. Hamoud og Vilsvik på backene går nesten alltid i angrep, og skaffer Godset mange målpoeng hver sesong. Høibråten er også en ung talentfull back som sikkert kommer til å få kamper denne sesongen. Men dette gjør at de også er sårbare bakover, noe 42 innslupne på 30 kamper viser.

Midtbanemessig har de fått energiske og arbeidsvillige Boateng på nok ett lån fra Man. City, mens de mister rutine i Brenne. Vaagan Moen kommer inn fra Lillestrøm, noe som kan vise seg som en meget god investering, hvor han er en god pasningsspiller, samt har ekspertise i døball, med straffe, cornere og frispark. 7 mål og 9 assist i fjor for LSK er meget bra for en midtbanespiller. Ødegaard’s kvaliteter vil selvsagt bli savnet, men det finnes fortsatt mange meget talentfulle ungutter som kommer til å få spilletid, med driblesterke Wikheim, pasningssikre Ovenstad og all-rounder Fossum. Abu er også i midtbanemiksen, med meget god arbeidsmoral, overblikk og ikke minst pasningsferdigheter på ett meget høyt nivå.Man må også ikke glemme rutinerte Storflor, som tros sin alder har fart og gode døballferdigheter.

ogunjimiI angrepet har ikke mange nye kommet inn, men kanskje talentet Lehne Olsen som var på lån i Ull-Kisa i fjor vil få spilletid. Men Godset har tre andre spisser som kan lage mange mål. Hurtige Ogunjimi scorte bare 4 mål i fjor, men sannsynligvis vil han gjøre mer i år etter å ha tilpasset seg 1 år i Tippeligaen. Sørum drar på årene, men han har fortsatt en del scoringer inne, bare han holder seg skadefri. Kovacs ble toppscorer for Godset i fjor med 10, hvor han tilbyr innsats og hodestyrke få kan matche. Fitim Kastrati er også ett spennende talent med dribleferdigheter og god arbeidsmoral. Han kan spille både spiss og kant.

Trener David Nielsen skal prøve å løfte Godset opp på medaljeplass igjen, og vil prøve å føre arven fra Ronny Deila videre, som han var assistent under. Offensiv fotball og ett ungt lag vil vi nok få se i Drammen. Nielsen tok Nest-Sotra opp til 1. div før han kom til Godset, og har litt erfaring etter å ha lagt bak seg ett år i Godset. Han spilte selv ett år i Godset i 2008, og har ett stort hjerte for klubben. Han oppfattes som krevende, men samtidig meget motiverende og lidenskapelig.

Strømsgodset sin beste lagoppstilling (4-2-3-1):

Keeper: Espen Bugge Pettersen

Forsvar: Mounir Hamoud, Jørgen Horn, Gustav Valsvik, Lars Christopher Vilsvik

Midtbane: Abu, Iver Fossum, Gustav Wikheim, Petter Vaagan Moen, Øyvind Storflor

Angrep: Peter Kovacs

vaagan moenStrømsgodset er ett meget godt kollektiv, men vi tror at Vaagan Moen blir Strømsgodset kanskje viktigeste spiller i år. Han har lang erfaring fra Lillestrøm og Brann, og er en av de få litt eldre spillerne på laget. Han må lede veien i scoringer i en gruppe hvor de fleste spillere liker best å assistere. I tillegg har vi Iver Fossum, ett kjempetalent som kom litt i skyggen av Ødegård i fjor. 18-åringen spilte hele 26 kamper i fjor, og må sies å være bankers på laget. Han hadde bare tre scoringer, men han tilfører enormt til laget. Han har stor løpskapasitet, meget godt overblikk og meget delaktig i det oppbyggende spillet til Godset, med små og raske pasningskombinasjoner. Han scoret til og med hat-trick i Godset’s 3-0 seier over Vålerenga i en treningskamp, og ett av de var med hodet!

Spillere inn: Espen Bugge Pettersen (Molde), Thomas Lehne Olsen (Ull Kisa, utlån ferdig), Borger Thomas (Stabæk, utlån ferdig), Tokmac Nguen (Bærum, utlån ferdig), Bismark Adjei-Boateng (Manchester City, lån), Petter Vaagan Moen (Lillestrøm), Florent Hanin (Lierse, gratis)

Spillere ut: Adam Larsen Kwarasey (Portland Timbers), Jarl-Andre Storbæk (utgått kontrakt), Simen Brenne (utgått kontrakt), Jeb Brovsky (New York City FC, lån ferdig), Hermann Rhodén (Drammen), Patrick Olsen (Inter, lån ferdig), Stefan Askovski (Partizan Beograd, lån ferdig), Martin Ødegaard(Real Madrid)

Vi tror Strømsgodset kommer til å gjøre det bra også i år, men det blir nok for langt opp til stormaktene Molde og Rosenborg. De fortsetter på sin stabile økonomiske politikk, noe som gjør at satsningen på ungdommen fortsetter. Sannsynligvis vil de fortsette og ta nye steg i sin utvikling, og fortsatt holde Strømsgodset konkurransedyktig. En svakhet hos laget er defensive døballer, hvor nesten alle på laget er små av vekst og lette i kroppen, utenom Kovacs og midtstopperne. Det kan også være trøbbel i midtforsvaret med tanke på fart. I fjor var det også en del kamper hvor spillet ikke hadde mye fremdrift, hvor det er spillere som er meget glade i å holde på ball. Noen ganger kan det svekke spillet. Men vi tror at en bronse skal være oppnåelig for Drammenserne, som med meget pent offensivt spill og enormt trøkk på hjemmebane skal sjarmere folket nok en gang.

Share