Tippeligatipset 2015: 15.plass Tromsø

Tromsø var meget skuffet etter nedrykket i 2013, for laget fra Nord har vært et stabilt lag i Tippeligaen, hvor de til og med har tatt medaljer. De endte på 6. plass i 2009, tok bronse i 2010, sølv i 2011 og 4. plass i 2012. De tok seg greit opp fra 1. div selv om Sandefjord var langt foran. Nå håper de på en ny tidsalder i Nord hvor Tromsø nok en gang er en stabil Tippeligaklubb.

Oppkjøringen har gått meget bra for Tromsø. De tapte riktignok 2-0 mot Aalesund, men etter det kom seirene i fleng. De slo Sogndal 3-1 og Mjøndalen 2-1, og nabo Alta 3-0. Deretter imponerte de borte mot Stabæk med en sterk 2-0 seier. Den siste treningskampen var mot rival Bodø/Glimt, hvor de vant 2-0.

På keeperplass har de to gode keepere. Benny Lekström er rutinert, men har kanskje litt problem med farten. Kongshavn er på lån fra Vålerenga, en keeper med godt potensiale. Han er reaksjonssterk, og kan fort redde noen poeng for Tromsø.

nordbyeForsvarsmessig har de ikke veldig stor bredde, så på venstrebacken spiller nok Kent Are Antonsen, en lokal unggutt som spilte 21 kamper i fjor. På midtstopperplass har vi Simen Wangberg som ble hentet fra Brann i fjor. Den store og sterke midtstopperen spilte alle kampene i fjorårssesongen, og blir viktig også i år. Den andre midtstopperen er Henrik Gjesdal, som ble hentet fra Nest-Sotra i fjor, som er veldig lik Wangberg som spillertype. De har også fått inn unggutten Magnar Ødegaard, som Molde ikke ville beholde lengre. Han har en del fart, og har litt erfaring fra spill i Lillestrøm på lån. Tapet av legende og kaptein Koppinen blir også tungt. Hans Nordbye er fast på høyreback. Mange vil kanskje si at det er merkelig at han spilte i første divisjon i fjor, for han var ønsket av mange større klubber. Nordlendingen har enorm fart, og løper opp og ned på kanten nesten uten stopp. Han kan bidra mye offensivt, men må nok også ta mange løp bakover, for midtstopperne har ikke veldig stor fart i seg.

På midtbanen har de en del spennende. Gjermund Åsen er hentet inn fra Ranheim. Spilleren som har sagt nei til Rosenborg har mange offensive kvaliteter. Han er en god dribler, god pasningslegger, og har ekspertise på døballer. Den slepne venstrefoten kommer vi nok til å få se mye av. Det var viktig å få inn han når Bendiksen forlot dem. Magnus Andersen er en solid boks-til-boks spiller, som spilte alle kampene i fjor, og scoret 12 mål. Thomas Drage er en ung ving som har god fart, og er driblelysten. Ofte er det han gjør ineffektivt, men han prøver hele tiden og får motstanderne til å rygge og frykte. 2 mål på 29 kamper i fjor er litt skuffende. Frantzen og Antonsen er gode unggutter som kan steppe inn, samt arbeidsomme Landu Landu som de hentet fra Viking. Remi Johansen har offensive kvaliteter som blant innebærer gode langskudd og pasninger, og Jonas Johansen er en anvendelig spiller med god arbeidsmoral. Johansen kom fra Tromsdalen til Tromsø, og var en meget viktig brikke i opprykket. Vi har også den hardtarbeidende midtbanespilleren Marcus Hansson som spilte fast i Gefle i fjor.

ondrasekFremover er det særlig en spiller som skiller seg ut, tjekkeren Zdenek Ondrasek. Den store sterke spissen er målfarlig nesten hver sesong, selv om det er i Tippeligaen eller 1. div. Han scoret 15 mål i fjor, og er en typisk måltyv, som med sin styrke og smarte avslutninger stadig presterer. Det sies at en høy lønn gjorde at han ikke forlot klubben etter nedrykket. Utenom han har de få alternativer. I bakhånd har de Morten Moldskred, som også kan spille kant. Han begynner å dra på årene, og har mistet en del fart. Men han kan bidra med en del rutine og ro foran mål.

Treneren er Steinar Nilsen. Han sees på som en glad nordlending, men streng og krevende til sine spillere. Han hadde en spillerkarriere som få norske, hvor han spilte i både Milan og Napoli fra 1997 til 2001. I Napoli var han også kaptein, noe som tyder på hans evne til å lede. Han har en meget motiverende stil, noe som ser ut til å ha fått Tromsø til å prestere. Som mange andre klubber, har Nilsen så langt satset stabilt på overgangsmarkedet, hvor ingen for store summer har kommet inn, samt at man har en del unggutter man kan satse på.

Tromsø sin beste lagoppstilling (4-3-3-):

Keeper: Gudmund Kongshavn

Forsvar: Hans Nordbye, Magnar Ødegaard, Simen Wangberg, Kent Are Antonsen

Midtbane: Magnus Andersen, Gjermund Åsen, Marcus Hansson

Angrep: Thomas Drage, Zdenek Ondrasek, Remi Johansen

åsenTromsø sin viktigste spiller i år blir nok Gjermund Åsen. Han har mange kvaliteter offensivt i banen, og kommer nok til å få mange målpoeng. Han er meget viktig i det offensive spillet. Forhåpentligvis holder han seg skadefri og i form. Deretter har vi Nordbye som kan bli viktig, med sin enorme fart. Det er viktig at han ikke bare stormer frem som han gjorde i fjor. I Tippeligaen vil de bli utfordret mer, og da trenger midtstopperne mye hjelp, fordi de sliter med farten. Farten til Nordbye er en meget viktig spisskompetanse for Tromsø.

Spillere inn: Gudmund Taksdal Kongshavn (Vålerenga), Magnar Ødegaard (Molde), Gjermund Åsen (Ranheim), Christian Landu Landu (Viking), Marcus Hansson (Gefle), Vestly Heigre (Viking, lån til sommeren)

Spillere ut: Thomas Kind Bendiksen (Molde), Hans Nordby (utgått kontrakt), Miika Koppinen (lagt opp), Lars Henrik Andreassen (utgått kontrakt)

Vi tror Tromsø kan få slite denne sesongen. De har mange spillere med gode kvaliteter, men det er ikke veldig lett og si hvem som skal score målene. Det er kanskje litt rart og si når de scoret 67 mål i 1. div i fjor, men det er forskjell opp til Tippeligaen. Utenom Ondrasek er det ikke noen soleklare målscorere, hvor det er midtbanespillere som er arbeidsomme og pasningssikre, men ikke faste målscorere. Kanskje Åsen kan rette på det. Bakover er det også spørsmålstegn med farten, og to midtstoppere som har lite erfaring fra Tippeligaen. På hjemmebane kommer de nok til å skape problemer for mange, men Tippeligaen er noe helt annet en 1. div. Nå skal de ikke dominere så mange kamper lengre, og da er det spørs hvordan de skal prøve å kontre på motstandere. Det er ikke mange i stallen som er spesielt hurtige, utenom Thomas Drage. Vi tror altså at Tromsø rykker ned.

Share