Tippeligatipset 2015: 14.plass Sandefjord

Sandefjord var suverene i 1. div i fjor, hvor de var 10 poeng over andreplass Tromsø, og tapte bare 1 kamp hele sesongen! Bohinen gikk mot strømmen og spilte i en 3-5-2 formasjon, men den lyktes til de grader. Uten de særlig store innkjøpene på grunn av en liten økonomi, blir det spennende å se hvordan spillerne tar steget opp i Tippeligaen.

Etter treningskampene å dømme vil det bli tungt for Sandefjord i år. Man skal selvsagt ikke dømme bare utifra treningskamper, men det å tape 6 av 8 treningskamper gjør vondt. De slo Fram 2-0 og Bærum 3-1, men så har det gått dårlig. De har møtt ganske god motstand, men likevel kan det være bekymrende. De tapte 3-1 mot Sogndal, 2-1 mot Molde, 2-0 mot Stabæk, 3-0 mot Godset og 2-0 for Vindbjart. Den siste kampen endte 0-0 mot Follo.

På keeperplassen har de fått inn ett stort dansk talent i Jakob Busk Jensen. Han spiller for U21-laget til Danmark, hvor han gjorde en fantastisk kamp mot Portugal U21 rett før seriestart med noen fantastiske redninger. Han fikk ikke mye spilletid i FC København, men skal nå få prøve seg i Tippeligaen.

alexander gabrielsenForsvarsmessig blir det mye av det samme, men spørsmålet er om Bohinen fortsetter med 3 bak. Mye kan tyde på at de gjør det, ettersom det gikk så bra i fjor, og spillerne som er hentet inn passer i det systemet. Den ubestridte lederen bakerst er Amankwah. Han er meget sterk på hodet, og er meget verbal og styrer forsvaret. Han sliter dessverre med skader. Vi har også Kevin Larsen, som egentlig er venstreback, men som ofte brukes bakerst. Dansken Juel-Nielsen var også fast i fjor, sammen med Alexander Gabrielsen. Forsvaret har mye kraft og duellstyrke, men tempo blir nok hoveproblemet. Bohinen satset også på balltrilling bakerst i fjor, noe som kan bli problematisk i år på ett høyere nivå, hvor de ofte ikke er helt komfortable med en sånn stil.

På midtbanen har det kommet inn en del rutine. Fevang har kommet tilbake til klubben fra Haugesund, hvor han kan bidra med arbeidsmoral og pasningssikkerhet. Erik Mjelde er også kommet inn, men han liker seg mer offensivt. Han prøver ofte på vanskelige ting fremover, ofte mislykkes det, men når det funker ser det bra ut. Han kan ofte være suspekt i jobbingen bakover. Lars Iver Strand har forlatt klubben, mens kaptein Roger Risholt får være med ett nivå opp. Det store spørsmålet med de i midten blir tempo, noe de kan bli heftig avslørt på. Heldigvis for dem har de mer fart på kantene, hvor vi vil se vingbackene Victor Bindia og Cheikhou Dieng. De to Senegaleserne har litt forskjellige styrker, hvor Bindia er mer sikker defensivt, mens Dieng er en publikumsfavoritt som elsker og drible og utfordre. Han scoret bare 2 mål i fjor, men han skaper mye uro. I bakhånd har man også raske Lamøy på kant.

sellinFremover kan det se spennende ut, men det er spillere som har spilt lenge i første divisjon, og det blir spennende å se om de tar steget opp. Pål Alexander Kirkevold er en av de. Han ble årets spiller i første divisjon i fjor, og ble toppscorer med 19 mål. Han er en meget god avslutter når han får sjansen, men har ikke så mange egenskaper utenom det i pasningsspillet og arbeidskraften. Han spilte sammen med Sellin som blant annet skapte rom for han og gav ham assister. Nevnte Sellin har stor fart i motsetning til sterke og stasjonære Kirkevold, som også banket inn scoringer i fjor. 15 mål er meget sterkt. I tillegg har de skaffet seg Mendy, nok en rask spiss. Han kom fra Kristiansund hvor han scoret 16 mål. Hvis de fortsetter dette målsnittet i Tippeligaen blir det fest, men det skal nok ikke bli like lett.

Trener Lars Bohinen er en norsk legende etter gode prestasjoner for landslaget og i Premier League, men vil han klare seg som trener for første gang på øverste nivå? Han gjorde det bra med Asker i 2. div, og enda bedre med Sandefjord i 1 div. Det blir spennende og se hvordan han håndterer motgang og kamp mot nedrykk, som er sannsynlig scenario. Bohinen oppfattes som en meget ærlig og fotballklok trener, men faste prinsipper på hvordan man skal spille.

Sandefjord sin beste lagoppstilling (3-5-2):

Keeper: Jakob Busk

Forsvar: Alexander Gabrielsen, Yaw Amankwah, Thomas Juel-Nielsen

Midtbane: Victor Bindia, Kai Risholt, Geir Ludvig Fevang, Erik Mjelde, Cheikhou Dieng

Angrep: Pål Andre Kirkevold, Kjell Rune Sellin

kirkevoldSandefjord er ganske solide bakover, sammen men en hardtarbeidende midtbane, så vi tror at angriperne blir de viktigeste spillerne for Sandefjord i år. Mye press ligger på Kirkevold i å score nok mål, noe som blir vanskeligere ett nivå opp. Han vil få mindre sjanser, og må være effektiv når han får dem. Han var klinisk i 1. div, og trenger å ta med seg den flyten til i år. Publikumsfavoritten Dieng blir også viktig for Sandefjord. Han må lære seg å drible og utfordre på de rette stedene og på det rette tidspunket, slik at han ikke blir et svakt punkt for Sandefjord. I Tippeligaen vil de bli straffet hardere enn i 1. div. Hans kreativitet og offensive ferdigheter blir meget viktig for laget.

Spillere inn: Geir Ludvig Fevang (Haugesund), Erik Mjelde (Lillestrøm), Jean Alassane Mendy (Kristiansund), Jakob Busk (FC København, lån), Lars Herlofsen (Tromsø)

Spillere ut: Lars Iver Strand (utgått kontrakt), Anders Dieserud (Fram Larvik, lån), Eirik Holmen Johansen (lån ferdig), Cato Hansen (Egersund IK), Johan Gulliksen (Fram Larvik), Ørjan Røyrane (utgått kontrakt)

Sandefjord er meget avhengige av at spissene scorer, for midtbanen er temposvak og har ikke mange mål i seg. Kirkevold må holde seg skadefri, og være dødelig foran mål. Han trenger og nærme seg tosifret for å redde Sandefjord. De må omstille seg fra å være favoritter og kunne angripe motstander, til å måtte forsvare seg mye mer. Det er spørs hvor mye hensyn Bohinen vil ta til dette. Man har også sett bevis på at man kan være angrepsvillig og holde seg, som f. eks Stabæk. Men Sandefjord har en annen spillerstall, og passer nok til en mer forsiktig spillestil. Men vi tror at Sandefjord marginalt skal klare seg denne sesongen, for vi har en liten følelse av at spissene har en del mål i seg selv om nivået økes.

Share