Tippeligatipset 2015: 11. plass Stabæk

Alle dømte Stabæk nord og ned forrige sesong, men de overrasket alle med leken offensiv fotball og endte på 9ende plass. Klubben som vant seriegull i 2008 har gått gjennom noen tøffe tider, blant annet nedrykket i 2012. Nå er de tilbake, og ser frem mot den tøffe andresesongen. Ofte ser man nyopprykkede lag slite i sin andre sesong oppe, når folk kjenner dem bedre, og det er mer forventningspress på dem. Vil de håndtere det?

Stabæk spilte 9 treningskamper før sesongen, hvor de først tapte 2-0 mot Bærum. Deretter tapte de også 2-0 mot Fredrikstad, og 0-0 mot Vålerenga. Mot Sandefjord fikk de endelig scoringer og en seier, med 2-0. Så ble det 4-0 tap for Rosenborg, 2-2 mot Sarpsborg, 2-0 seier over Tromsø, 2-2 mot Mjøndalen og 1-1 mot Kongsvinger.

På keeperplassen har Stabæk en ganske spennende keeper. Mande Sayoba er bare 21 år, og gjorde en ganske god sesong i fjor. Han er reaksjonssterk, og er også god med ballen i føttene. Har en landskamp for Elfenbenskysten.

skjønsbergForsvarsmessig ligger nok de største problemene for Stabæk. De har Morten Skjønsberg som sannsynligvis blir kaptein, som er god i luftrommet, men har en del tempoproblemer. Det samme kan sies om makkeren Jørgen Hammer. Nicolai Næss er også en fin midtstoppertype av det litt yngre slaget. Krølltoppen fra Estland, Vile Jalasto, kommer inn med fin rutine. Kan spille både midtstopper og høyreback, og er en kompromissløs type. Spilte en del høyreback i fjor, men mangler fart og pasningskvaliteter til å være veldig god og delaktig i det offensive spillet. Vi har også unge Daniel Granli som kan spille på begge backene, og er et stort talent med U21-landskamper for Norge. Jevgenij Kirisov er en innhentet russer som kan spille venstreback. Det er spørs hvordan han håndterer ett nytt miljø i Norge, hvor han sliter med å snakke engelsk. Birger Meling er også en unggutt innhentet fra Stavanger som kan kjempe om den venstrebackplassen.

Midtbanemessig har de en del spennende offensive kvaliteter. Unggutten Gorozia fra Georgia er spennende, med landskamper for ungdomslandslaget. Han forventes å spille en del kamper i år i midten, med en fin pasningsfot. Så har vi også en amerikaner i Cole Grossmann, som har 32 kamper bak seg fra MLS. Energisk og pasningssikker. Videre har vi nysigneringen Kamal Issah. Ghaneseren er fysisk meget sterk, og kan rydde opp mye på midtbanen. Luc Kassi fortsetter i Stabæk, og var en av Stabæk’s viktigeste spillere i fjor, med 5 mål og 4 assist. Godt overblikk, spiller spissene ofte gjennom, har gode langskudd. Erik Haugstad er en kantspiller som gir en del fart på kantene. Til slutt har vi en meget spennende spiller som kom inn mot slutten av overgangsvinduet, Yassine el Ghanassy. Belgieren spilte en del for Gent i Belgia, og har spilt på landslaget. Er meget driblesterk og rask, kan fort bli en hit i Tippeligaen. Uheldigvis har han rotet seg litt bort med utenomsportslige ting i karrieren så langt, noe som kanskje er grunnen til at Stabæk kan skaffe seg han. Forhåpentligvis holder han seg rolig utover sesongen.

asanteAngrepsmessig var det lenge store spørsmål etter at Brustad og Boli dro, med henholdsvis 10 og 13 mål i Tippeligaen i fjor. Emil Ekblom er hentet fra College-fotball i USA, og det er spørs hvor mye han kan bidra med. Ernest Asante er dermiot innkommet, hvor Start måtte selge billigere enn de ville p.g.a økonomien. Han er nok den raskeste spilleren i Tippeligaen, og blir han brukt rett kan han bli meget farlig. Er ofte ineffektiv foran mål, men skaper alltid mye. 8 mål for Start i fjor er meget bra. Adama Diomande kom også inn, han er en fysisk sterk og rask spiss. Han har også gode tekniske ferdigheter som passer inn med resten av spillergruppen.

Treneren Bob Bradley er kanskje lagets største profil. Overraskende nok dro han fra jobb i Egypts landslag til lille Stabæk, og her har han gjort underverker med dårlig økonomi og unggutter. Han sies å være meget krevende på feltet, men spillerne har enorm respekt for han. Han er ikke redd for å si hva han mener, og er ikke redd for å satse offensivt i kamper selv om man er underdog. Han har en lederstil og glimt i øyet som applauderes både av spillere og fans. Forhåpentligvis blir han i Stabæk en stund til, for han kan fort finne på å gå til større jobber.

Stabæk sin beste lagoppstilling (4-2-3-1):

Keeper: Mande Sayoba

Forsvar: Vile Jalasto, Jørgen Hammer, Morten Skjønsberg, Jevgenij Kirisov

Midtbane: Kamal Issah, Cole Grossmann, Yassine el Ghanassy, Luc Kassi, Ernest Asante

Angrep: Adama Diomande

kassiVi tror at Stabæk sin viktigeste spiller denne sesongen blir Luc Kassi. Midtbanegeneralen var enorm i fjor, og styrer det meste av Stabæk sitt offensive spill. Hans pasninger og overblikk blir viktig, særlig å sende Asante på løp i åpne rom på kontringer. Han tar ofte ansvar og prøver avslutninger fra langt hold også, slik at det ikke bare blir småpasningsspill. Sayoba blir også viktig for Stabæk, for de kommer nok til å få en del avslutninger mot seg, med en meget offensiv men svak fysisk midtbane. Han må være konsentrert og ikke ta unødvendige sjanser selv om laget spiller seg ut bakfra og står høyt.

Spillere inn: Kamal Issah (Nordsjælland), Cole Grossman (Real Salt Lake), Thor Lange – (Strømmen, utlån ferdig), Adama Diomande (Dinaom Minsk), Ernest Asante (Start), Evgeni Kirisov (Domodedovo), Emil Ekblom (Syracuse), Yassine el Ghanassy (Gent, lån ut sesongen)

Spillere ut: Fredrik Brustad (AIK), Jon Inge Høiland (lagt opp), Borger Bergmann Thomas (Strømsgodset, lån ferdig), Andrew Jacobson (New York City, lån ferdig), Magne Hoseth (Viking), Michael Stephens (Chicago Fire), Tomasz Sokolowski (utgått kontrakt), Stian Sortevik (utgått kontrakt), Franck Boli (LN Whovin), Timmi Johansen (kontrakt utgått), Anders Trondsen (Sarpsborg 08)

Vi tror at Stabæk holder seg med god margin denne sesongen. Selv om den ofte vanskelige andresesongen står får tur, har laget et så godt fundament med Bob Bradley at de skal klare seg. De har mistet mange, men også fått inn mange gode forsterkninger. Vi tror at Stabæk gjør en god sesong og havner på 11. plass.

Share