Lange fotballtradisjoner i stolte Sevilla

Sevilla byr på spennende historie, lekkert klima og, ikke minst, Europas kanskje mest stemningsfylte stadion. Sevilla er altså en perfekt destinasjon for fotballreisen.

Med sine ca. 700 000 innbyggere er Sevilla Spanias fjerde største by. Den er hovedstad i regionen Andalucia og en by som oser av historie. I sentrum av byen finner du ikke mindre enn tre bygninger oppført på UNECOs verdensarvliste: La Catedral, El Alcázar og El Archivo General de Indias.

Det betyr at det er massevis å se og oppleve under et besøk til Sevilla, og når sulten melder seg kan du velge og vrake blant byens mange lekre og innbydende tapas-restauranter. Med andre ord har du nok å ta deg til i timene før og etter en fotballkamp med ett av Sevillas to La Liga-lag.

Kilde: Pixabay

Sevilla FC er byens mest kjente lag, i alle fall for oss nordmenn, hovedsakelig grunnet hyppig deltakelse i de europeiske turneringene i de seneste sesongene. Faktisk er Sevilla FC den klubben som har vunnet UEFA-cupen/Europaligaen flest ganger (fem), og de er den eneste klubben som har vunnet Europaligaen tre år på rad (i 2014, 2015 og 2016).

Kunne også du tenke deg å oppleve å se en finale i Europas gjeveste klubbturneringer? Mange bookmakere arrangerer konkurranser i forbindelse med denne type kamper, og i til finalen i 2015 ble blant annet fire heldige vinnere sendt til finalen av Redbet. Kanskje kan det å tippe eller spille poker hos Redbet  (eller andre) være din inngang til å oppleve Sevilla FC på nært hold?

Hjemmebanen, Estadio Ramón Sanchez Pizjuán, rommer 45 000 seter og er et av Europas beste steder å se fotball. Den mest intense stemningen får du på oppgjørene mot de spanske storlagene, Barcelona og Real Madrid, men også kveldskampene i Europa og lokaloppgjøret mot Real Betis er uforglemmelige fotballopplevelser. Ta en titt på videoen nedenfor hvis du har lyst på en liten smakebit.

https://www.youtube.com/watch?v=eaiaRu4Bvn8

Sevilla FC har også vært rammet av tragedier. I 2007 kollapset Antonio Puerta først på banen og deretter i garderoben med hjerteinfarkt. Livet til Puerta stod ikke til å redde, og 22-åringen døde tre dager senere av skadene. Tidligere i år ble den tidligere Sevilla-stjernen, José Antonio Reyes drept i en bilulykke, et tap som tok hardt på mange Sevilla-fans.

Irritert lillebror

Real Betis er lillebror i Sevilla, en tilværelse mange av supporterne har vanskelig med å akseptere. Real Betis har nemlig også en stolt fortid og har vunnet både La Liga og Copa del Rey. Stadionet, Estadio Benito Villamarin, er større enn erkerivalenes og Betis fikk i 1914 tillatelse fra Alfonso XIII av Spania til å kalle klubben «real», altså kongelig.

Real Betis opplevde imidlertid tiden fra de sene 30-årene og tyve år frem som en dyster periode i klubbens historie. Den spanske borgerkrigen pågikk for fullt og Real Betis rykket helt ned til 3. divisjon i det spanske seriesystemet. Faktisk ble også hjemmearenaen til Real Betis brukt som en militær skueplass av Francisco Franco, så her er det mer enn bare fotballhistorie som er skrevet.

Lokaloppgjørene mellom Sevilla FC og Real Betis, «el derbi» som det kalles på folkemunne, regnes for å være en av Europas største høy-risikokamper. Man gjør derfor fornuftig i å høre med de lokale om hvordan man tar seg til og fra stadion og om det er særlige forholdsregler som bør tas på den aktuelle dagen hvis man har billetter til denne kampen.

Sevilla kan være litt vanskelig å komme seg til. Byen har en flyplass, men det finnes få eller ingen direkteruter fra Norge. Ett alternativ kan være å benytte Ryanair med mellomlanding i London eller å fly direkte til Malaga med for eksempel SAS eller Norwegian og deretter ta leiebilen opp til Sevilla. Fra flyplassen i Malaga til Sevilla tar det ca. 2,5 timer i bil.

Vi ønsker god tur og god kamp!

Share