Kjetil Knutsen: Fra Bodø til Amsterdam?

Kjetil Knutsen (54) har gjort en fantastisk jobb som trener for Bodø Glimt de siste årene. Han har ledet laget til to seriemesterskap, ett cupmesterskap og flere eventyrlige kamper i Europa. Han har også utviklet flere spillere som har blitt solgt til større klubber i utlandet, eller blitt tatt ut til landslaget.

Nå kan det være at Knutsen selv får sjansen til å prøve seg i en av Europas største klubber: Ajax.

Det var den nederlandske storavisen De Telegraaf som i forrige uke skrev at Ajax’ ferske sportsdirektør Sven Mislintat hadde vært i kontakt med Knutsens agent. Ajax er på jakt etter en ny trener etter at Alfred Schreuder fikk sparken i januar, og John Heitinga, som har vikariert i trenerstolen, ikke har imponert nok til å få fortsette.

Mislintat skal være på utkikk etter en trener som kan føre Ajax tilbake til toppen av nederlandsk og europeisk fotball, med en attraktiv og offensiv spillestil. Knutsen skal være en av flere kandidater som Mislintat har vurdert, sammen med blant andre Kasper Hjulmand, som er trener for det danske landslaget, men sistnevnte skal nettopp ha forlenget kontrakten sin med Danmark til 2026. Det kan bety at Knutsen rykker opp på listen over aktuelle navn for Ajax.

Knutsen selv har ikke villet kommentere ryktene om Ajax-jobben, og har sagt at han trives i Bodø Glimt og har ingen andre planer enn å være der. Han har også sagt at han ikke vil hoppe av noe midt i en sesong, og at det skal ekstremt mye til for at han skal forlate Glimt. Han har imidlertid ikke avvist muligheten for å ta en ny utfordring i fremtiden, dersom det skulle dukke opp noe spennende.

Foto: Jørn Sund-Henriksen (CC BY-SA 4.0)

Knutsen har kontrakt med Bodø Glimt ut 2024, og det er ikke kjent om det finnes noen klausuler som gjør det lettere for ham å bryte avtalen. Det er heller ikke kjent hvor mye Ajax eventuelt må betale for å løse ham fra kontrakten. Det er imidlertid klart at Ajax er en klubb med store ressurser og ambisjoner, og at de kan tilby Knutsen en helt annen lønn og arbeidsvilkår enn det han har i Bodø.

Ajax er en av de mest meritterte klubbene i Europa, med 35 ligatitler, 20 cuptitler og fire Champions League-trofeer. De er også kjent for sin akademi, som har produsert mange verdensstjerner, som Johan Cruyff, Marco van Basten, Dennis Bergkamp og Frenkie de Jong. De spiller på Johan Cruyff Arena, som har plass til over 50 000 tilskuere, og er som regel fullsatt. Ajax er også et lag som spiller en attraktiv og offensiv fotball, basert på høyt press, rask pasningsspill og mange mål. De liker å dominere kampene og underholde publikum.

Ajax har også et godt rykte for å gi sjanser til unge spillere og utvikle dem videre. Dette kan passe godt med Knutsens filosofi og erfaring fra Bodø Glimt. Knutsen har vist at han kan skape et lag som spiller god fotball med begrensede ressurser og motstand fra større klubber. Han har også vist at han kan håndtere presset og forventningene som følger med suksess. Knutsen har også vist at han kan tilpasse seg ulike motstandere og situasjoner, både i Norge og i Europa. På jakt etter nye spillere har Kjetil Knutsen vist at han har et godt øye for talenter, og at han kan få det beste ut av dem.

Knutsen har dermed mange kvaliteter som kan gjøre ham til en god trener for Ajax. Spørsmålet er om han er klar for å ta steget opp til en så stor klubb, og om han vil forlate Bodø Glimt, som han har bygget opp til et topplag i Norge.

Det er også et spørsmål om Ajax vil velge ham fremfor andre kandidater, og om de vil gi ham tid og tillit til å forme laget etter sin visjon. Det er foreløpig bare spekulasjoner og rykter som knytter Knutsen til Ajax. Det er ikke sikkert at det blir noe av, eller at det i det hele tatt er aktuelt. Men det er uansett et tegn på at Knutsen har gjort seg bemerket i fotballverdenen, og at han har et godt renommé som trener. Det er også et tegn på at norsk fotball har noe å by på, både når det gjelder spillere og trenere.

Kanskje får vi snart se en norsk trener i en av Europas største klubber igjen og kanskje blir det Kjetil Knutsen.

Share