Eliteserietipset 2018: 8. Plass Stabæk

I fjor ble Stabæk nok en gang tippet langt ned på tabellen, mange tippet dem på nedrykk, men igjen svarte de kritikerne. Endte på 9. plass, var bare 4 poeng ned til 13. plass men også bare 3 poeng bak 6. plassen. Nok en gang spilte de fin offensiv fotball, og mange unggutter fikk sjansen på førstelaget, noe som er Stabæk sin visjon. De har ett av Norge’s beste ungdomsakademier, og innfor denne sesongen er det nok av nye talenter som kan få sitt gjennombrudd.

Men de gikk gjennom sesongen ganske ustabile, men så mange unge spillere er det naturlig. De gikk blant annet fra å slå Odd 5-0 på bortebane til å spille 1-1 mot Sogndal hjemme. Trener Toni Ordinas har trent klubben i noen år nå, hvor han kom fra ungdomsakademiet. Energisk trener som vil at laget hans skal spille ballbesittende fotball.

Treningskamper:

Stabæk 5 – 1 Asker

Stabæk 7 – 1 Kongsvinger (Brynhildsen x2, Børkeidet, Aga, Gyasi, Vetlesen, Tao)

Ull-Kisa 5 – 1 Stabæk (Lundal)

Gøteborg 3 – 2 Stabæk (Gyasi, Sæter)

Strømmen 2 – 1 Stabæk (Storesund)

Stabæk 1 – 0 Sandefjord (Brynhildsen)

Vålerenga 4 – 2 Stabæk (Gyasi, Ohi)

Odd 4 – 0 Stabæk

Stabæk 0 – 1 Rostov

Stabæk 2 – 1 Viking (Ohi)

Sarpsborg 3-2 Stabæk (Sæter, Ohi)

Overganger:

INN:

Abdul-Basit Agouda (Strømsgodset)
Simen Lillevik (tilbake fra lån i Kongsvinger)
Steinar Strømnes (Strømmen)
Martin Rønning Ovenstad (lån fra Sturm Graz, Østerrike fram til sommeren)

UT:

Morten Morrisbak Skjønsberg (lagt opp)
John Alvbåge (tilbake til IFK Gøteborg, Sverige etter lån)
Tortol Lumanza (Osmanlispor, Tyrkia)
Sebastian Pedersen (Strømsgodset)
Ahmed El-Amrani (Honka, Finland)
Sindre Mauritz-Hansen (lån til Strømmen fram til sommeren)
Kristian Thorstvedt (Viking)
Rubio Rubin (Tijuana, Mexico)
Jacob Tredal (Asker)
Edvard Linnebo Race (Raufoss)

Spillerstall:

På keeperplassen spiller Mande Sayoba. Ivorianeren er blitt 24 år nå og har stått i noen år. Gjør innimellom noen rare ting, men har også noen fantastiske redninger som redder poeng til laget. Bak der er det ganske tynt, har foreløpig bare Simen Kjellevold, 23 år gammel.

Stabæk spilte for det meste 4-2-3-1/4-3-3 i fjor, kommer mest sannsynlig til å fortsette med det i år. Har god dekning på høyrebacken, Ronald Hernandez fra Venezuela fikk 9 kamper i fjor og har stort potensiale. De har også Daniel Granli som kan spille på flere posisjoner, samt Håkon Skogseid som også kan spille midtstopper. Skogseid utgjør sammen med nysigneringen Steinar Strømnes rutinen i backfireren etter at kaptein og legende Morten Morisbak Skjønsberg ga seg. Stømnes ble henter fra Strømmen og er en ledertype de trenger der bak. Han vil spille sammen med Andreas Hanche-Olsen som utviklet seg bra over flere år i Stabæk og har kamper for Norge U21. Andreas Hanche-Olsen skal også være kaptein for Stabæk denne sesongen. På venstreback spiller Jeppe Moe, tar døballer med sin farlige venstrefot.

Sentralt på midten har Lumanza som spilte så bra i fjor forlatt klubben, men de har gode erstattere på den posisjonen. John Hou Sæter kom fra RBK i fjor, fikk 9 kamper, boks-til-boks spiller. Sønn til Lars Bohinen, Emil, er også en spennende midtbanespiller med god pasningsfot, kan få noen kamper i år. Tobias Børkeeiet er en 19 åring som har spilt en del i oppkjøringskampene, fysisk sterk midtbanespiller som også kjemper om en plass på laget. De har også Luc Kassi som er viktig blant så mange unge spillere, ivorianeren leverer stabilt med målpoeng hvert år, hadde 4 mål og 8 assist i fjor, godt gjort av Stabæk og ha beholdt ham så lenge.

Sentralt på midten har vi Hugo Vetlesen, en av de mest spennende talentene på laget. 26 kamper i fjor, fin spilleforståelse og driv fremover på banen, 3 assist i fjor. Tonny Brochmann spiller mer offensivt, samt spiss. Fin teknisk spiller som passer inn i Stabæk-stilen, 8 mål i fjor. Har også lånt inn Martin Ovenstad på lån, viktig å ha mer rutine og pondus sentralt på midtbanen, mye rutine fra Strømsgodset selv om han bare er 23 år. På vingene har vi Raymond Gyasi, meget rask med trenger å bidra med flere målpoeng.

Moussa Njie slitt lenge med skade, men startet sesongen bra i fjor. Ola Brynhildsen er kanskje den mest spennende unggutten av alle på laget, har vært fantastisk i oppkjøringen for Stabæk og scoret mye mål. Fikk noen innhopp på slutten i fjor, scoret mot både Odd og Sogndal. Stor fart og evne til å løpe seg fri inne i feltet. Har dunket inn mål på bestilling for ungdomslagene, bare 18 år.

På topp ble Franck Boli hentet tilbake i fjor for å gi mer bredde, kom seg bra inn på laget med 4 mål på 10 kamper. Kjenner spillestilen og er farlig i bakrommet. Franck Boli var også skadet mesteparten av sesongen i fjor og kan komme til å bidra enda mer denne sesongen for Stabæk. Boli gjorde det godt i sin første periode i Stabæk da han spilte sammen med Fredrik Brustad på topp.

Ohi Omoijuanfo var ryktet veldig bort fra klubben, men heldigvis for dem ble han værende. Soleklar toppscorer for laget i fjor med 17 mål. Komplett spiss med fart, styrke og smartness i boksen, også god til å spille andre gode. Med en spennende offensiv bak seg kommer de til å levere ham mange målsjanser.

Beste/sannsynlig lagoppstilling (4-2-3-1):

                                          SAYOBA

 

HERNANDEZ       OLSEN     STRØMNES     MOE

 

                         VETLESEN     OVENSTAD

 

     BROCHMANN           KASSI              BOLI

 

                                                 OHI                   

 Vurdering:

Stabæk er alltid morsomme å se på med sine mange spennende unggutter, og i år føles det ut som det er ekstremt mange av dem, mange som har sjanse til å spille seg inn på laget også. Viktig med rutine i Strømnes i ett ellers ungt lag.

Ekstremt viktig å holde Ohi skadefri, og at han ikke selges til sommeren, noe som det er stor sjanse for. Med en sånn kvalitetsspiss blir hele laget mye bedre når de kan spille rundt ham med sine smarte løp. Med ungguttene de har i bakhånd har de en ganske stor stall, hvor de ser ut til å være av så høy kvalitet at de vil greit kunne spille en kamper i Eliteserien. Problemet i fjor var hjemmeformen, deres ballbesittende spillestil passer ikke veldig bra på ett humpete Nadderud. Hadde 6-3-6 der, nest verst i ligaen bare bedre enn Viking. Ser ut til å like seg bedre på bortebane når de får mer rom å spille i. Stabæk bør klare seg bra på midten av tabellen og fortsette å utvikle sine gylne talenter.

Share