Eliteserietipset 2018: 6. Plass Sarpsborg

Sarpsborg imponerte alle i fjor med bronse, og de var ekstremt nære sølv. Den medaljen hadde de tatt dersom de hadde holdt 2-0 ledelsen mot Molde i siste kamp, men det greide de ikke. Gjennom sesongen var de ett meget solid lag med høy arbeidskapasitet, samt spillere med x-faktor. De tapte minst kamper i serien, likt med RBK med bare 5, og de hadde flest uavgjort i ligaen med 12. De kom seg også helt til cupfinalen, men selv om de var favoritter mot Lillestrøm gikk de på ett tungt tap med 3-2. Viktige spillere som midtstopper Rosted og Diatta har forlatt klubben for mye penger, hvor det har vært en stor forandring i stallen. Ekstremt mange nye spillere har kommet inn til klubben, hvor Sarpsborg har blitt kjent for sitt gode speiderarbeid. Det er spørs om det har blitt for stor forandring til denne sesongen, men heldigvis har de blitt hentet inn tidlig og fått tid til å bli samspilte i oppkjøringen.

Trener Geir Bakke er en meget rutinert trener som vet hva som skal til og får mye ut av dette Sarpsborg-laget. De kjører nok på videre med sin 4-4-2 som de er godt kjent med, og de har handlet en del nye spisser. Nå kommer den utfordrende andresesongen, hvor de skal prøve å gjenskape fjorårets prestasjon. Det blir også en faktor med Europa-spill som de er uvant med og som kan påvirke gjennom en lang sesong.

Treningskamper:

Sarpsborg 3 – 0 Moss (Askar, Elyounissi, Muhammed)

Elfsborg 1 – 1 Sarpsborg (Muhammed)

Hacken 3 – 0 Sarpsborg

Sarpsborg 1 – 0 Kalmar (Schwartz)

Sarpsborg 1 – 0 Dynamo Kiev (Schwartz)

Sarpsborg 1 – 0 Rubin Kazan (Schwartz)

Sarpsborg 2 – 3 Brann (Zachariassen, Mortensen)

Strømsgodset 2 – 3 Sarpsborg (Agger x2, Muhammed)

Sarpsborg 0 – 1 Skeid

Sarpsborg 3 – 2 Stabæk (Singh, Mortensen, Jørgensen)

Overganger:

INN:

Nikola Tkalcic (IFK Norrkøping, Sverige)
Usman Mohammed (Uniao Madeira, Portugal)
Gaute Vetti (Nest-Sotra)
Aslak Falch (IFK Norrkøping, Sverige)
Mikkel Agger (Thisted, Danmark)
Bjørn Inge Utvik (Sogndal)
Orri Sigurdur Omarsson (Valur, Island)
Alexander Ruud Tveter (Halmstad, Sverige)
Ronnie Schwartz (Waaisland-Beveren, Belgia)
Kristoffer Larsen (Lyngby, Danmark)
Joonas Tamm (lån fra Flora Tallinn, Estland ut sesongen)
Harmeet Singh (Kalmar FF, Sverige)

UT:

Alexander Groven (Hønefoss)
Ole Christoffer Heieren Hansen (Kråkerøy)
Krépin Diátta (Club Brugge, Belgia)
Amani Mbedule (lån til Notodden ut sesongen)
Tor Øyvind Hovda (Hønefoss)
Henri Toivomäki (KuPS, Finland)
Sigurd Rosted (Gent, Belgia)
Olav Øby (Kongsvinger)
Leonard Getz (Fredrikstad)
Andreas Albech (Vendsyssel FF, Danmark)
Erikson Spinola «Nenass» Lima (Aalesund)
Onyekachi Hope «Kachi» Ugwuadu (Sandnes Ulf)
Jonas Lindberg (GAIS, Sverige)
Stefan Cupic (kontrakt terminert)
Nicolai Poulsen (tilbake til Randers, Danmark etter lån)

Spillerstall:

 I buret står Anders Kristiansen, solid målvakt i fjor som spilte alle 30 kampene. Del av ett forsvar som slapp inn 36 mål på 30 kamper. Reservekeeper er Aslak Falch med fortid i Hødd og Vålerenga. Har også Stefan Cupic fra østeuropeisk fotball, har fortsatt 0 kamper for laget.

I forsvaret har de mistet bautaen Rosted som sto for 4 mål i fjor og ryddet opp i det meste. Inn har Bjørn Inge Utvik kommet fra Sogndal, han er bare 21 år men har allerede mye erfaring med 93 seriekamper for Sogndal, typisk Sarpsborg-signering. En kriger av en stopper som passer bra inn i Sarpsborg. De har også hentet inn Orri Omarsson fra islandsk fotball, kommer fra Valur som er en av de beste klubbene i landet. 22 år og har allerede 4 landskamper for Island. Joonas Tamm er nok en ny midstopper, kommer fra Estland og er en høyreist stopper på 192 cm, 16 landskamper for Estland.

Joakim Jørgensen er egentlig midtbanespiller, men har spilt mye midtstopper den siste sesongen. Meget god teknisk og nyttig i kamper man trenger å bygge opp spillet bakfra, men mangler fart. På høyreback kan Amin Askar spille, samt Nikola Tkalcic hentet fra Norrkøping. På venstre spiller kaptein Joachim Thomassen, kriger som går foran med ett godt eksempel for resten av laget, spilte 26 kamper i fjor.

På høyrekanten spiller Jørgen Halvorsen som har en meget god innleggsfot, 4 mål og 6 assist i fjor. Rashad Muhammed kan være en utfordrer til ham eller på andre kanten, spiller hentet fra Florø før forrige sesong, innehar enormt tempo som kan være nyttig i visse kamper. Hans fysiske egenskaper gjør ham til en av de med mest potensiale i laget. Askar kan også spille på den posisjonen. På sentral midtbane er rutinerte Matti Lund Nielsen ganske selvskreven, meget god pasningsspiller som styrer tempoet i kampene, 27 kamper i fjor.

Harmeet Singh er også hentet inn, og man bør forvente at han går rett inn i på laget. Playmaker med mye erfaring fra norsk fotball med Vålerenga og Molde. Zachariassen kan spille i midten men er mest vant på venstrekanten, energisk spiller med bra driv og målfarlig, 8 mål i fjor. Jon-Helge Tveita kan spille både høyreback og midtbane, men er for det meste back-up spiller. Gaute Vetti er en spennende ung spiller hentet fra Nest-Sotra, playmaker på midten med fin pasningsfot. Mohammed Usman er mer en kriger på midtbanen, 3 landskamper i fjor, kan bli viktig i balansen for ett ellers offensivt lag

På topp spiller toppscorer Mortensen, scoret 12 mål i fjor. Men det er spørs om han får konkurranse av de nyinnkjøpte spissene. Ronnie Schwartz er hentet fra Beveren i belgisk fotball. Danske som har vært ett stort talent i ung alder men skader har ødelagt mye. Bøttet inn mål i dansk liga og har spilt for alle ungdomslandslagene til Danmark, meget god i oppkjøringen med scoringer. Mikkel Agger er nok en danske, hardtarbeidende spiss som har bøttet inn mål i lavere divisjoner i Danmark. Alexander Ruud Tveter er kjent fra norsk fotball tidligere, hadde 14 mål på 53 kamper i Halmstad i Sverige før overgangen. Har ett kraftfullt skudd med venstrebeinet.

Beste/sannsynlig lagoppstilling (4-4-2):

                                      KRISTIANSEN

 

ASKAR            UTVIK          TAMM       THOMASSEN

 

HALVORSEN       NIELSEN     SINGH      ZACHARIASSEN

 

                      SCHWARTZ          MORTENSEN

 Vurdering:

Sarpsborg bør kunne fortsette å kjempe høyt på øvre halvdel, men det er spørs om de igjen kan overliste de mer ressurssterke klubbene som satser. De har hentet inn mange nye spillere, og det er ett spørsmål om hvordan de vil spille sammen. Har en meget god trener i Geir Bakke og en innarbeidet spillestil. Har en stor stall, hvor det er vanskelig å vite til enhver tid hvilken lagoppstilling som blir satset på, er mange spillere med ganske lik kvalitet. Har hentet noen spennende spisser som kan slå til i Eliteserien, samt noen unge spillere som kan få sitt gjennombrudd.

Share