Eliteserietipset 2018: 3. Plass Molde

Det ble en veldig opp og ned sesong for Molde i fjor. Sesongen startet dårlig med tap mot RBK og hjemmetap mot både Sogndal og Ålesund. Utover i sesongen fikk Solskjær skikk på laget sitt og etter en sterk sluttspurt endte Molde på en 2. plass. Den ble sikret i siste serierunde etter å ha kommet tilbake fra 0-2 underlege mot Sarpsborg på hjemmebane til 2-2. Særlig i slutten av sesongen hadde de en enorm evne til å vinne kamper helt på slutten, særlig på overtid, hvor det ofte var Ruben Gabrielsen som var sist på ballen.

Sesongen bar preg av mye formasjonseksperimentering, hvor det ofte ble spilt med 3 bak. Mange spillere fikk spille utenfor sin vante posisjon noe som gjorde at de slet med det offensive spillet i mange av kampene. Til denne sesongen ser de ut til å gå tilbake til en 4-3-3 formasjon. Tapet av Bjørn Bergmann Sigurdarson er stort, islendingen ble deres toppscorer i fjor med 16 mål. Etter noen sesonger utenfor medaljene ser Molde ut til å kunne kjempe oppe i toppen igjen, men Solskjær har ambisjoner større enn det, han har tidlig uttalt at de skal kjempe med RBK om gullet.

Treningskamper:

Molde 1 – 2 Bodø/Glimt (Strand)

Molde 1 – 2 Lillestrøm (Hussain)

Molde 1 – 0 Kristiansund (Amang)

Molde 1 – 2 Krasnodar (Aursnes)

Molde 1 – 1 Vålerenga (Hussain)

Molde 4 – 1 Brest (Amang x3, Brustad)

Molde 1 – 0 Aalesund (Hestad)

Overganger:

INN:

Etzaz Hussain (tilbake fra lån i Odd)
Kristoffer Haugen (Viking)
Mathias Normann (lån fra Brighton, England fram til sommeren)
Daniel Chima Chukwu (Legia Warszawa, Polen)

UT:

Neydson da Silva (Brattvåg)
Knut Olav Rindarøy (lagt opp)
Roni Peiponen (HJK Helsinki, Finland)
Ola Ormset Husby (Brattvåg)
Bjørn Bergmann Sigurdarson (FC Rostov, Russland)
Ole Martin Rindarøy (Sogndal)
Joona Toivio (Termalica Nieciecza, Polen)
Agnaldo Pinto de Moraes Júnior (lån til RoPS, Finland ut sesongen)
Adnan Dudic (Brattvåg)
Kristian Strande (Egersund)
Jonatan Byttingsvik (Levanger)
Martin Ove Roseth (lån til Levanger ut sesongen)
Óttar Magnús Karlsson (lån til Trelleborg, Sverige ut sesongen)
Sonni Ragnar Nattestad (lån til Aalesund fram til sommeren)

Spillerstall:

På keeperplassen er Andreas Linde førstekeeper. Svensken hadde en tung tid i starten av hans Molde-karriere, men har særlig i løpet av høstsesongen i fjor storspilt med avgjørende redninger. Er veldig tynt bak ham med Mathias Ranmark som huskes for tabben mot RBK i fjor.

På høyreback spiller Christoffer Remmer, dansken viste seg bra frem offensivt i fjor med 5 assist. Har også Isak Ssewankambo, 17 kamper i fjor, kan også spille på midtbanen. I forsvar holder Vegard Forren fortsatt koken, pasningsfoten er fortsatt meget viktig for laget, men mangler tempo. Hans makker Gabrielsen står for fysikken og løper opp kontringer med sin hurtighet. Farlig på offensiv døball, 3 mål i fjor. Stian Gregersen fikk sitt gjennombrudd i fjor, den fysisk sterke 22-åringen spilte 27 kamper i fjor.

Nok en ung spiller banker på døren i år, og det er Leo Østigård. 18-åringen har vært fantastisk i treningskampene, enormt uredd og duellsterk, taper sjelden hodedueller. Solskjær har uttalt at han ser på han som en fremtidig kaptein i laget. På venstrebacken finner vi Kristoffer Haugen, det nye kjøpet fra Viking. God arbeidskapasitet på hele venstresiden, god fysikk og en farlig venstrefot. Christopher Telo som ble hentet i fjor må nok se seg nødt til å fortsette på benken i år, fikk bare 2 kamper i fjor.

Defensivt på midtbanen er Mathias Normann, playmaker på midten som styrer spillet med lange og korte pasninger. Aursnes er en hardtarbeidende midtbanespiller som slet en del med formen i starten av sesongen i fjor, men tok steg på høstsesongen. God døballfot, tar fort noen frispark og cornere. Babacar Sarr er ett fysisk beist på midten, kan også spille midtstopper. Rotete med ballen i beina men det er få som slår han i en fysisk duell.

Hestad er den mer offensive sentralt på midtbanen, teknisk spiller som spiller gjennom angriperne med smarte pasninger, 6 assist i fjor. Ellingsen ble hentet fra Kongsvinger i fjor, fikk 11 kamper. Teknisk lettbeint spiller, spørs om han er tenkt en startplass i dette laget. Etzaz Hussain er også tilbake i klubben etter en tur i ODD. Rutinert spiller med tekniske kvaliteter i høy Eliteserie-klasse.

På høyreving finner vi Fredrik Brustad. En av de raskeste i ligaen, men roter veldig med avslutningene sine. 8 mål i fjor. Thomas Amang er en spiller mange har troa på i år, enormt potensiale med sin fysikk, fart og dribleferdigheter, men ett uferdig produkt som trenger å spille mer kamper, sliter veldig med skadeproblemer.

Mathias Mostrøm er fortsatt i klubben, jobber like hardt selv om han nå er 34 år, viktig kulturbærer og vinnerskalle i laget, vært med på mye. Ibrahima Wadji er en 22-årig ving fra Senegal som konkurrerer om en plass på laget, fikk noen innhopp i fjor. Tobias Svendsen er ett meget stort talent som kan få noen sjanser i år, stor eksplosivitet og dribleferdigheter, 18 år.

På topp har de hentet Chima Chukwu som erstatter for Sigurdarson. Har vært i klubben før og kjenner ligaen godt. Stor og fysisk sterk spiss som rydder mye vei i angrep. Ikke den mest sikre avslutteren men skaper alltid mye, 10 mål i 2014 for Molde. Har også islandske Ottar Karlsson, slet med å komme seg inn på laget i fjor, fikk 8 kamper. Har landskamper for Island. Erling Braut Håland går kanskje foran islendingen, for 17-åringen markerte seg virkelig i fjor. Kom inn som innbytter i en del kamper og avgjorde dem med scoringer. Enorm fysikk for alderen og en target-spiss i boksen som er meget vanskelig å få has på, vært rykter om at Juventus ville hente ham i vinter.

Beste/sannsynlig lagoppstilling (4-4-3):

                                            LINDE

 

REMMER     GABRIELSEN   FORREN     HAUGEN

 

            AURSNES       NORMANN       HESTAD

 

           BRUSTAD      CHUKWU        AMANG

Vurdering:

Molde har en stor og bred stall som skal kunne håndtere Eliteserien, cup og Europa-spill, spørsmålet er om de har nok kvalitet i laget til å utfordre Rosenborg. På topp har de spennende spillere i Amang, Håland og Wadji men som trenger mer tid, samt en Brustad som ikke er topp Eliteserieklasse. Håpet er at Chukwu skal erstatte scoringene til Sigurdarson. På midtbanen blir det en oppgave for Solskjær å velge riktig, hvor han har mange spillere på samme nivå. Trenger å utvikle spillet fra i fjor som var under pari i mange kamper. Han har erfaringen fra tidligere seriegull med Molde og vet hva som kreves.

Molde bør være med å kjempe om medalje også i år. Må bli bedre på hjemmebane, hadde 9-2-4 der, 5. beste i ligaen. Positivt at man ser ut til å gå over til 4-3-3, slet mye med omstendelig spill i fjor. Ser ut til å mønstre ett lag med mye fysikk og fart, i kontringsspillet vil de bli ekstra farlige. De har en ung og sulten spillegruppe, men spørsmålet er om de har nok rutine til å kunne tukte RBK over 30 kamper.

Share