Eliteserietipset 2018: 14. Plass Start

Start er tilbake igjen i Eliteserien, men det var ikke en enkel reise de hadde gjennom OBOS. De rykket opp direkte via 2. plassen, 3 poeng over Mjøndalen på play-off. Mye nytt har skjedd i klubben, nye eiere med penger har kommet inn, og ny trener i Mark Dempsey. Ledet av sportsdirektør har Tor-Kristian Karlsen hentet inn mange nye spillere til sørlandsklubben. De forventer selv å klare seg greit på midten av tabellen, men det er ikke sikkert at det skal gå så lett.

Tor-Kristian Karlsen har hentet inn Dempsey til denne sesongen her etter en del kontroverser rundt Steinar Pedersen sin sparking. Mark Dempsey er en trener med mye entusiasme og kommer til å gi laget mye energi i sine kamper. Han har gjort gode ting i Haugesund og Djurgården, samt med Molde som assistenttrener. Han har mye erfaring, men har også lett for å havne i konflikter, noe han gjorde i Haugesund og har også ytret kritiske ytringer mot Molde-spillerne sine holdninger etter at han dro derifra. Han forventer mye av spillerne sine og trenger å få alle over på sin side. Han har eksperimentert med 3-5-2 i tidligere klubber, men gjennom treningskampene og spillerstall ser det ut som han går inn i sesongen med en 4-3-3.

Treningskamper:

Start 11 – 0 Vindbjart

Start 1 – 2 Flekkerøy (Finnbogason)

Start 2 – 1 Haugesund (Finnbogason, Kabran)

Start 1 – 2 Sandefjord (Finnbogason)

Start 5 – 0 Arendal (Twum, Kabran, Kack, Salvesen x2)

Aalesund 0 – 0 Start

Start 0 – 1 Bodø/Glimt

Vålerenga 2 – 1 Start (Finnbogason)

Overganger:

 INN:

Elliot Käck (Djurgården, Sverige)
Gudmundur Andri Tryggvason (KR Reykjavik, Island)
Isaac Twuum (Inter Allies, Ghana)
Isac Lidberg (Åtvidabergs FF, Sverige)
Afeez Aremu (Inter Allies, Ghana)
Kevin Kabran (Brommapojkarna)
Michael Ogungbaro (Jerv)
Aron Sigurdarson (Tromsø)

UT:

Jens Kristian Skogmo (Arendal)
Thomas Zernichow (Jerv)
Conor O’Brien (kontrakt utgått)
Niels Vorthoren (Sandnes Ulf)
Steffen Lie Skålevik (tilbake til Brann etter lån)
Gudmundur Kristjansson (FH Hafnarfjördur, Island)
Henrik Byklum (Fram Larvik)
Philip Sandvik Aukland (lån til Arendal ut sesongen)
Lasse Sigurdsen (lån til Fløy fram til sommeren)
Dennis Antwi (lån til Åsane ut sesongen)

Spillerstall:

På keeperplassen skal de være ganske bra skodd med rutinerte Håkon Opdal. 35-åringen er kjent for sine gode refleksredninger, men har også noen tabber i seg i løpet av en sesong. Andrekeeper er Benjamin Boujar som har fartstid i Vindbjart bak seg.

På venstrebacken har de fått inn en ny spiller i Elliot Kack. Svensken med fortid i Djurgården er en arbeidsom back med mange kamper bak seg i Allsvenskan. Rolf Daniel Vikstøl kan også spille venstreback, i tillegg til midtstopper. Henrik Robstad kan også spille der. På høyrebacken spiller Eirik Wichne som var så å si fast på laget i fjor, et ungt og spennende sørlandstalent. På midtstopperplass spiller Simon Larsen, hvor kapteinen spiller fast i de bakre rekker og har ansvaret for å holde det defensive sammen. På midtstopperplass er også Jamaicaneren Damien Lowe som har stor fysikk, sammen med Tapio Heikkila som spilte mye i fjor. Det er spørs hvem midtstopperpartneren til Larsen blir, kanskje det hentes inn noe før sesongstart også.

På midtbanen har det kommet mye nytt inn i regi av Tor-Kristian Karlsen som har ett stort speidernettverk. Isaac Twum er blant mange nevnt som den mest spennende. Han er en 19-år gammel midtbanespiller fra Ghana som var med på å vinne det vestafrikanske mesterskapet i fjor som kaptein. Aremu Afeez er hentet fra nigeriansk fotball og er en boks-til-boks spiller med mye energi. Disse to blir nok faste på laget. Start har også norske talenter, med Tobias Christensen som er en offensiv tekniker med en x-faktor som Start trenger, han kan få sitt store gjennombrudd i år. Adnan Hadzic er så ett ungt talent henter fra Ørn-Horten, en playmakertype på midten.

På venstrevingen har vi fortsatt rutinerte Espen Børufsen som kan bidra med mye med sin erfaring. Han har stor fart, er en bakromstrussel og en tung venstrefot. Men det er spørs om nysigneringen Kevin Kabran fra svensk fotball vil ta over den plassen. Innoverkanten ble hentet for ett antall millioner fra Brommorpojkarna i Sverige hvor han var en av de beste i Superettan i fjor med 11 mål. På høyrekant har vi Daniel Aase som er en slepen tekniker, han kan også spille i midten. Ibrahim er også hentet inn fra Nigeria, en rask spiller med 4 landskamper for Nigeria. Islandske Tryggvason (18) kan bekle spiss og høyreving, hvor han har kamper for Island U19 og U17.

På topp er Lars-Jørgen Salvesen tilbake fra skade, noe som er meget viktig. Sørlendingen viste seg frem i en del kamper når Start var i øverste divisjon, men har fått mye ødelagt p.g.a lange skader. Kristjan Finnbogason har de hentet fra islandsk fotball, en targetspiss som har scoret en del i oppkjøringen. Hentet fra FH hvor han spilte 53 kamper og hadde 16 mål, har også 4 kamper for det Islandske landslaget.

Beste/sannsynlig lagoppstilling (4-4-3):

 

                                              

                                         OPDAL

 

WICHNE        LARSEN          LOWE            KACK

 

           CHRISTENSEN       TWUM     AFEEZ

 

       TRYGVASSON    FINNBOGASON   KABRAN          

Vurdering:

Start har høye ambisjoner med nye eiere og nytt trenerteam, men det viktigeste for dem blir å redde plassen. De har kjøpt mange spennende unggutter, men det er ett savn av rutine, særlig på midtbanen og noe i forsvar. Det er viktig at nysigneringene slår til og tilpasser seg norsk fotball, noe de fort kan gjøre for de har kommet inn tidlig og fått en lang oppkjøring. Med så mange nye trenger de å bygge ett lag fort og sette relasjonene. Man kan forvente mye entusiasme tidlig i sesongen siden de er ett nyopprykket lag.

Kabran er en av de mest spennende spilleren i laget og kommer til å lage mye målpoeng, sammen med Christensen som har en teknikk og spilleforståelse som er unik. Spissene er spennende men har en del å bevise på ett høyt nivå. Det er en del spørsmålstegn rundt forsvaret hvor spillere som Lowe og Heikkila ikke har overbevist.

Share