Eliteserietipset 2018: 11. Plass Haugesund

Etter 4. plass i 2016 var det nok en liten skuffelse for Haugesund og ende på 10. plass i fjor, men i 2016 var de bare 4 poeng over 9. plassen så det er veldig små marginer. Sammenlignet med de andre topplagene fra større byer er det imponerende av Haugesund å snuse på topplasseringer i ny og ne, de tok blant annet bronse i 2013. De var solide defensivt gjennom hele sesongen, slapp inn 39 mål, syvende best i ligaen, 4 mål dårligere en Molde som er andre best. Det er på topp hvor det store problemet har vært, hvor Haugesund vanligvis finner spisser som scorer. Søderlund, Gytkjær og Durdic kan nevnes. Fredrik Gytkjær og Ibrahim som er spissene står med 6 hver, noe som ikke er krise men det imponerer ikke noen.

Eirik Horneland fortsetter som trener, har erfaring med G19-landslaget til Norge og liker å utvikle unge spillere, har også spilt i klubben og vært trener der tidligere, kjenner klubbkulturen. Vet at han kjemper mot lag med større ressurser men verdsetter lag med høy arbeidskapasitet. For det meste spilte de 4-4-2 i fjorårssesongen, finnes også mulighet for 3 bak som de har spilt en del av tidligere sesonger.

Treningskamper:

Dynamo Kiev 1 – 1 Haugesund (Kallevåg)

Start 2 – 1 Haugesund (Gytkjær)

Odd 0 – 0 Haugesund

Haugesund 1 – 2 Viking (Gytkjær)

Kristiansund 0 – 1 Haugesund (Grindheim)

Haugesund 1 – 2 Vard Haugesund (Akintola)

Haugesund 2–2 Åsane (Akintola, Grindheim)

Overganger:

INN:

Christian Grindheim (Vålerenga)
Torbjørn Kallevåg (Hødd)
Anthony Ikedi (lån gjort permanent med Gent, Belgia)
Ibrahima Koné (Olympique Bamako, Mali)
Joakim Våge Nilsen (Odd)
Babajide David Akintola (lån fra Midtjylland, Danmark ut sesongen)

UT:

Liban Abdi (Al-Ettifaq, Saudi Arabia)
Tor Arne Andreassen (lagt opp)
Robert Kling (Florø)
Erik Huseklepp (Åsane)
Eirik Mæland (Fredrikstad)
Jakub Serafin (tilbake til Lech Poznan, Polen etter lån)
Sverre Bjørkkjær (Strømmen)
Erling Flotve Myklebust (kontrakt utgått)
Johnny Per Buduson (Hamarkameratene)
Arent-Emil Hauge (lån til Vard Haugesund ut sesongen)

Spillerstall:

Per Kristian Bråtveit er bankers i buret, talentfull keeper med kamper for Norge U21, vært fast på laget de siste årene. Får noe kritikk for sin fysikk og sitt feltarbeid, men varter opp med fantastiske reaksjonsredninger. Reservekeeper er Helge Sandvik, har 135 kamper for Vard.

Forsvarsmessig er det ganske satt, hvor Haraldseid spiller på høyreback. Nesten en legende i Haugesund allerede i en alder av 24, har 123 seriekamper og fast inventar på Norge U21. Pallesen Knudsen kom fra Brann i fjor, og den unge midtstopperen spilte seg fast i laget gjennom året. Vegard Skjerve er den rutinerte ved hans side, spiller stort sett alt, 251 seriekamper for Haugesund siden 2008. Stølås befinner seg på venstreback, huskes for sine fantastiske langskudd og frispark. Litt tynn back-up i forsvar etter at legenden Tor Arne Andreassen har lagt opp. Bjørkkjær ungt talent på høyrebacken, midtstopper Marko Cosic ble hentet fra Øst-Europeisk fotball fra i fjor, fikk noen kamper. Anthony Izuchuckwu er en ung nigerianer på 20 år, hentet i 2016 men har fått få sjanser.

På midtbanen er Christian Grindheim tilbake i klubben han vokste opp i, spilte der fra 2000 til 2004. Begynner å dra på årene med 34, men er en lederfigur med rutine som også bidrar med målpoeng, 5 mål for VIF i fjor. Utenlandske spillere som Hajradinovic og Kiss som har gjort det bra de siste årene har dratt fra klubben, men de har nigerianeren Anthony Ikedi, 13 kamper i fjor og kan spille sentralt.

Mest sannsynlig er det Bruno Leite som fortsetter sentralt sammen med Grindheim, 23 kamper i fjor, 22-åring som ble hentet fra Skeid før fjorårssesongen. Kan bli gjennombruddsspilleren for Haugesund i år, forventes å ta nye steg i år med tanke på målpoeng som han har potensiale til. 0 mål og 1 assist i fjor, noe på grunn av spillestilen til Haugesund hvor de 2 spissene står for det meste offensivt. Han vil også konkurrere med Aleksandar Kovacevic som kom fra Slask Wroclaw i fjor i sommervinduet, og er en mer defensiv kriger på midten.

De har også hentet tilbake Joakim Våge Nilsen som er tilbake etter en tur i ODD. Fleksibel spiller som kan bekle både venstreback og sentral midtbane. Sondre Tronstad spilte mesteparten på høyreving i fjor, kan også spille i midten. Midtbanesliter som gjør en god jobb for laget. Torbjørn Kallevåg er en tekniker hentet fra lavere divisjoner, kan bidra med mye på kanten. Akintola er hentet fra Jerv, spennende kantspiller med 8 mål i OBOS i fjor. Liban Abdi har forlatt klubben, kanskje kan Akintola erstatte ham.

På topp spiller Fredrik Gytkjær, dansken hadde 6 mål i fjor, og man forventer mer av han i år. Ibrahim på topp hadde samme antall mål, har stor fart men er ofte rotete i avslutningsøyeblikket. Ibrahima Kone er en ny 18-årig spiss fra Mali som er blitt hentet inn. Han har vist seg frem i treningskamper og har ungdomslandskamper for Mali, men trenger tid for å utvikle seg.

Beste/sannsynlig lagoppstilling (4-4-2):

 

                                         

                                           

 

                                       BRÅTVEIT

 

HARALDSEID   KNUDSEN     SKJERVE      STØLÅS

 

TRONSTAD      LEITE      GRINDHEIM     AKINTOLA

 

                           IBRAHIM     GYTKJÆR

 Vurdering:

Haugesund har ett lag med mye erfaring og bør ikke være veldig redd for nedrykk. Har en fastsatt og solid bakre firer, men er lite bredde bak starterne. Grindheim gir en ny dimensjon sentralt på midtbanen med sin pasningsfot og spilleforståelse, men det trengs fortsatt mer skyts på topp. Kone ser spennende ut, men det er fortsatt mangel på kvalitet og bredde offensivt. Akintola og Bruno Leite er spennende men har ikke levert målpoeng på det øverste nivået enda.

Det er alltid vanskelig å komme til Haugesund Stadion hvor baneforholdene ofte er dårlige og været enda værre, de kommer til å ta mye poeng der. Var det laget som avsluttet ligaen verst i fjor med 5 strake tap, men de var ganske sikre midt på tabellen uansett så det var ikke krise, endte 7 poeng over kvalik.

Share