Tippeligatipset 2016: 7. Plass Stabæk

Stabæk hadde en meget god sesong i fjor, hvor de kjempet om seriegullet lenge, men til slutt ble Rosenborg for sterke. Bob Bradley skal ha mye av æren for suksessen, hvor han hadde ett godt scoutingnettverk og hentet en del gode spillere, og var enormt dyktig og detaljfokusert på treninger. Nå er spørsmålet hvordan de skal klare seg uten ham, hvor Bradley fikk ut mye av lite. Stabæk vil håpe at mye av kulturen vil fortsette i klubben, men de har mistet en del viktige spillere. De er kjent for å spille en fin offensiv fotball, hvor kampene deres ofte inneholder mange mål.

Treningskamper:

22.01 Stabæk – Follo 3-0
31.01 Stabæk – Terek Grozny 0-2
03.02 Stabæk – Viktoria Plzen 0-2
05.02 Stabæk – Legia Warszawa 0-2
14.02 Stabæk – IFK Göteborg 0-2
20.02 Stabæk – Vålerenga 1-2
23.02 Stabæk – Amkar Perm 1-2
27.02 Stabæk – Rostov 0-2

sayoubaPå keeperplassen blir det nok Sayoba som står, hvor keeperen er ett meget stort talent hvor han har landskamper for Elfenbenskysten. Han kan være en litt eksentrisk keeper, hvor han ofte ruser ut og prøver på spektakulære ting. Men ofte så dukker han opp med meget viktige redninger, hvor han er meget sterk på streken. I bakhånd har de Indieren Singh.

Bakerst har vi lederen og den soleklare kapteinen, Morten Skjønsberg. Han har ikke mye fart, men er smart i posisjoneringsspillet, og er en spiller med hjerte for klubben. Den andre midtstopperen blir Nicolai Næss, som er en ung spennende midtstopper med god hodestyrke. På venstrebacken har vi Birger Meling, som var en av de beste venstrebackene i fjor, hvor han var meget offensiv og løp enormt opp og ned på siden. På høyrebacken har vi enda en unggutt i Daniel Granli, som allerede har fått en del erfaring etter mange kamper i fjor.

På midtbanen har vi Gorozia, hvor georgianeren spilte nesten alle kampene i fjor, hvor han er en hardtarbeidende midtbanespiller, men har også gode tekniske ferdigheter. Cole Grossmann er en boks til boks spiller, hvor han dukket opp med noen viktige mål i fjor. Kamal Issah kom inn på offensiv midtbane i fjor, og gjorde en god jobb. Men Luc Kassi var den som imponerte mest, hvor han skapte mye fremover for laget, med blant annet 8 mål. Inn har Emil Dahle kommet som en bra cover, i tillegg til Ohi Omoijuanfo, hvor vingen hadde en meget god sesong for Jerv i fjor. De har også vingtalentet Erik Haugstad.

asanteFremover er det fort Ernest Asante som er den viktigeste spilleren. Han er kjent for sin enorme fart, hvor mange forsvarere fryktet ghaneseren. Han var også habil foran mål, hvor han scoret 10 ganger. Nå som Diomande har dratt, må han stå frem. Ellers har de hentet inn Shadrach Eghan, som er nok en ghaneser med stort potensiale. De har også Emil Ekblom som kommer fra junioravdelingen, hvor han kanskje får prøve seg noen ganger i år. Moussa Njie er enda ett talent som kan være bra cover på spissplassen, hvor han kommer fra Vålerenga.

Trener Billy McKinlay har stor erfaring fra engelsk og skotsk fotball, og Stabæk håper de har hentet nok en god trenerprofil. Forhåpentligvis greier han å holde på det gode som var i laget fra forrige sesong, hvor kanskje britisk influens er forskjellig fra den amerikanske fra Bradley. Men man kan si at engelsk fotball er litt lik den norske i stilen, hvor det handler mye om kriging og høyt tempo. Det blir spennende å se om Billy McKinlay greier å matche prestasjonen til Bradley, noe som skal mye til.

INN:

Ohi Omoijuanfo (Jerv)
Moussa Njie (Bærum)
Emil Ekblom (tilbake fra lån)
Emil Bohinen (egen juniorstall)
Emil Dahle (tilbake fra lån)
Andreas Hanche-Olsen (egen juniorstall)
Sebastian Pedersen (egen juniorstall)
Shadrach Eghan (Twente på lån)
Jeppe Moe (egen juniorstall)
jalastoUT:
Anthony Annan (HJK Helsinki)
Yassine El Ghanassy (kontrakt utløpt, Oostende)
Ville Jalasto (HJK Helsinki)
Craig Henderson (kontrakt utløpt, GAIS)

Nøkkelspilleren til Stabæk blir Asante, hvor han har en spisskompetanse i farten sin som veldig få lag har. Det gjør at de kan straffe lag på kontringer, i tillegg til og tvinge forsvarsfireren deres lengre ned. Han er også målfarlig, så å holde han skadefri blir meget viktig denne sesongen. Spilleren som slår til kan bli Haugstad, hvor vingen fikk noen sjanser i fjor, men kan få enda flere i år i en tynn stall.

Stabæk har vært ofte vært tippet til å rykke ned, men de finner alltid en måte å holde seg på. De er meget gode på scouting både innenlands og utendlands, noe som er en meget viktig del i deres suksess. Det er spørs hvordan de vil klare seg uten trener Bob Bradley, og spissen Diomande som var deres soleklare toppscorer. De har en tynn stall, og er meget suspekt for skader, hvor de var heldige og slapp mye unna med det i fjor. Men de har en god spillestil hvor de har mange gode tekniske og greier å føre kamper, i tillegg til å satse på kontringer når det trengs. Vi tror at Stabæk kommer til å klare seg greit i midten på tabellen, hvor de ender på 7. plass.

Share