Tippeligatipset 2016: 15. Plass Sogndal

Sogndal hadde en meget god sesong i OBOS-ligaen i fjor, hvor de rykket opp med god margin til Tippeligaen. De er ett lag som er kjent for å få mye ut av sine små ressurser, hvor de er ett lag som består av høy arbeidsmoral. Noen vil kanskje også påstå at de spiller defensiv fotball. De er også kjent for å dyrke frem unge talenter. Særlig på Fosshaugane Campus var de meget gode, hvor de vant 11 av 15 kamper. Trener Eirik Bakke skal nå få prøve seg i Tippeligaen, hvor det blir nok av utfordringer og ta tak i.

Treningskamper:

23.01 Sogndal – Shanghai 2-1
05.02 Sogndal – Raufoss 1-1
07.02 Sogndal – Florø 0-2
13.02 Sogndal – Brann 2-1
17.02 Sogndal – Førde 2-2
20.02 Sogndal- Haugesund 0-3
25.02 Sogndal – Sandefjord 3-0

På keeperplassen har vi Mathias Dyngeland, som er en ung keeper med stort potensiale, og som spilte mange kamper i OBOS i fjor. De har også Stefan Hagerup.

Forsvarsmessig er de meget solide, hvor de har mye erfaring og kontinuitet. Finske Hannu Patronen er lederen der bak, hvor han er meget duellsterk. Christopher Psyche er den andre midtstopperen, hvor han er meget fysisk sterk. I bakhånd har de den spennende unggutten Bjørn Inge Utvik, som allerede har mange kamper for laget som 19-åring. På venstrebacken har vi Teniste, hvor estlenderen er meget solid i backrekken. De har også hentet inn finske Jukka Raitala, som kan spille både venstreback og midtstopper. Han har solid erfaring fra landslaget og Heerenveen. På høyre spiller den lokale Skaasheim.

På midtbanen har de hentet Ole Amund Sveen fra Hødd, som er en allsidig midtbanespiller som kan spille både i forsvar og på midtbanen. De har også hentet inn Gilbert Koomson, som er en ung ghanesisk midtbanespiller. Birkelund fra Brann er hentet inn som god cober. Men de har mistet Petter Strand til Molde, som var en meget viktig spiller for dem i fjorårssesongen. Ellers har de pålitelige og rutinerte Helge Haugen og Rune Bolseth, to midtbanespillere med stor arbeidskapasitet. Babacar Sarr er en storreist Senegaleser som kommer til å ta for seg på midtbanen. De har også unggutten Ruben Holsæter, som er lokal og har spilt mye kamper i sin tid for laget.

Fremover har de noen meget spennende spillere, og det selv om Ulrik flo har forsvunnet. Inn har Martin Ramsland kommet, hvor unggutten scoret 12 mål for Strømmen i fjor. I tillegg har de ghaneseren Mahatma Otoo som scoret 13 mål i fjor, hvor han er en meget farlig målsnik. Så har vi Kristian Fardal Opseth, som ble deres toppscorer med 16 mål. Han er meget målfarlig, hvor han ofte scorer på langskudd, og han har en meget god døballfot.

Trener Eirik Bakke har en god spillerkarriere bak seg, og lyktes meget godt med Sogndal i fjor. Han kjenner klubben godt, noe som er en fordel, men han skal få en tøff jobb med å holde Sogndal unna nedrykk. Han ser ut til å ha stor tiltro i spillergruppa, hvor han ikke vil få noe problem å få opp arbeidsmoralen og innsatsviljen.

INN:

Ole Amund Sveen (Hødd)
Martin Ramsland (Strømmen)
Eirik Birkelund (gratis, fristilt av Brann)
Gilbert Koomson (Tero Sasana)
Jukka Raitala (AaB)

UT:

Osita Chikere (kontrakt utløpt)
Thomas Drage (kontrakt utløpt)
Ulrik Flo (Silkeborg IF)
Petter Strand (Molde)

Nøkkelspilleren til Sogndal blir Patronen. Forsvarskjempen er limet i forsvarsrekken, og er en viktig grunn til at Sogndal slipper inn så lite mål. Han er også en leder for de andre, i tillegg til å være farlig på offensive dødballer. Spilleren som får sitt gjennombrudd blir fort Kristian Fardal Opseth, hvor han har offensive kvaliteter som kan blomstre i Tippeligaen.

Sogndal har ett meget solid defensivt fundament, noe som kan bli avgjørende for å hente poeng stabilt. Fremover er det litt verre, hvor det nesten bare er de to spissene deres som scorer. Hvis en av de blir skadet, eller ikke tar Tippeliga nivået blir det tøft. Døballer er derimot en stor styrke de har, og som de kan utnytte seg av. Hjemme er de også veldig gode, hvor ikke mange lag liker og møte dem der. Men vi tror at Sogndal vil få en tøff sesong i møte, hvor de ender på 15. plass.

Share