Tippeligatipset 2016: 12. Plass Tromsø

Tromsø slet lenge i fjorårssesongen, men greide med en god sluttspurt og holde seg i divisjonen. Gutta fra Nord ble lenge trent av Steinar Nilsen, men fikk ikke lede ut hele sesongen. Mange mente at det var strengt, hvor de fortsatt var over streken, men inn kom assistenten Bård Flovik, og ledet dem til en ny sesong i Tippeligaen. Tromsø er ett lag som har kjempet i toppen for ikke så mange år siden, men det var heller ikke så lenge siden de var i OBOS-ligaen, så de er ett lag som er ustabilt og kan finne på mye forskjellig. På hjemmebane er Tromsø som vanlig solide, men på bortebane tapte de hele 11 av 15 kamper, som er noe de må forbedre.

Treningskamper:

 1. jan: Alta – Tromsø2-3
  05. feb: Bodø / Glimt – Tromsø 0-1
  11. feb: Sundsvall – Tromsø 2-0
  13. feb: Hammarby – Tromsø 2-1
  26. feb: Tromsø – Krylia Sovelov 3-0
  29. feb: Sogndal – Tromsø 0-0

På keeperplassen har vi Gudmund Kongshavn som sto mange kamper i fjor, men de har også hentet inn en ny keeper som skal kjempe om plassen. Filip Loncaric har blitt hentet fra Dinamo Zagreb, og kommer med mye rutine.

wangbergForsvarsmessig er det Simen Wangberg som er lederen, hvor midtstopperen er en ledertype og meget sterk i duellene, men er ikke særlig rask. Henrik Gjesdal er en samme type midtstopper, som har en fortid i Nest-Sotra. Videre har vi Hans Norbye som er en meget hurtig høyreback, og unggutten Kent Are Antonsen på venstreback.

På midtbanen har de kontinuitet med spillere som Magnus Andersen og Jonas Johansen, som er hardtarbeidende midtbanespillere. Christian Landu Landu spiller på defensiv midtbane, hvor han er meget fysisk sterk, og rydder opp mye på midten. Mer offensivt er det Gjermund Åsen, hvor han er en meget god teknisk spiller som skaper det meste for Tromsø. Han har også en meget god døballfot. De har også hentet inn gode gamle Morten Gamst Pedersen, hvor de håper at han vil komme tilbake til sine gamle takter. De har også hentet Jens Jacobsson, som er en boks til boks spiller fra Assyrianska. På vingene har de hentet Aron Sigurdason fra islandsk fotball, hvor de også har Mikael Ingebrigtsen. Men mange midtbanespillere har også forlatt dem, hvor Remi Johansen har dratt til Brann. Krigeren Marcus Hansson har også dratt, sammen med Bendiksen. Veteranen Morten Moldskred har nå også dratt. Det er dermed en del nye spillere som må stå frem på midtbanen.

ondrasekLengst fremme har de derimot mistet den viktigeste spilleren, og det er kraftspissen Zdenek Ondrasek. Han har vært en av Tippeligaens beste spillere over mange sesonger, og det er litt overraskende at han var så lenge i Tromsø som han var. Han scoret tosifret antall mål nesten hver sesong, og har vært meget delaktig i Tromsø sine suksesser. Nå har de hentet inn Thomas Lehne Olsen, som de håper kan slå til med stabile prestasjoner. Håvard Espejord er ett ungt talent som fort kan vise seg frem denne sesongen. De har også hentet inn en spiss utenfra, i form av tunisieren Sofien Moussa, som beskrives som en meget fysisk sterk spiss.

Trener Bård Flovik greide seg ganske bra når han tok over Tromsø, men nå kommer den store utfordringen når han skal ta dette videre og lede laget over en hel sesong. Han har en stor fordel i at han kjenner klubben etter å ha vært der lenge.

INN:

gamst pedersenThomas Lehne Olsen (Godset)
Elias Skogvoll (tilbake fra lån i TUIL)
Jostein Maurstad Gundersen (egen juniorstall)
Fredrik Michalsen (egen juniorstall)
Filip Loncaric (HSK Zrinjski Mostar)
Sofien Moussa (Petrolul Ploiesti)
Morten Gamst Pedersen (gratis, frigitt av RBK)
Aron Sigurdarson (Fjølnir)
Christer Johnsgård (Senja)
Jens Jacobsson (Assyriska FF)

UT:

Benny Lekstrøm (IK Sirius)
Lars Gunnar Johnsen (kontrakt utløpt)
Morten Moldskred (kontrakt utløpt)
Remi Johansen (kontrakt utløpt)
Pål Vestly Heigre (lån avsluttet, Viking)
Thomas K. Bendiksen (tilbake til Molde)
Zdenek Ondrasek (Wisla Krakow)
Marcus Hansson (Djurgården)

åsenNøkkelspilleren blir Gjermund Åsen, hvor hans kreative kraft blir meget viktig i ett lag som scorer lite mål. Det består for det meste av arbeidsomme spillere, som trenger en spiller med et solid overblikk og tekniske ferdigheter. Spilleren som får sitt gjennombrudd kan bli unggutten Håvard Espejord. Den unge spissen var meget god i slutten av forrige sesong, hvor han er en direkte og uredd spiller som kan skape uro hos de fleste forsvar.

Tromsø har en del svakheter i sitt lag som gjør at de nok kommer til å kjempe om å unngå nedrykk i år, hvor midtforsvaret mangler fart, men særlig er spissplassen ett problem. De får håpe at de nye slår til, men det er ikke lett å erstatte Zdenek Ondrasek. De ser også nesten for avhengige ut av å vinne sine hjemmekamper, hvor de meget sjelden tar poeng på bortebane. Men på midtbanen har de solide spillere som har mye erfaring fra Tippeligaen, som Magnus Andersen og Landu Landu. Gamst Pedersen er også en lokal helt som kan løfte laget. Vi tror altså at Tromsø har nok kvaliteter til å klare seg Tippeligaen også i år, hvor de ender på 12. plass.

Share