Hva gikk galt i Aston Villa?

På 90-tallet var Aston Villa én av klubbene som «alltid» var å regne med i toppen av Premier League, men etter et par stusselige sesonger der målet var å unngå nedrykk, var det denne sesongen de skulle tilbake på øvre halvdel av tabellen.

Det skjedde dog ikke, til tross for en solid avslutning på 2012/13-sesong på Villa Park. Christian Benteke så ut til å bli årets signering for Villa i fjor sommer, da han forlenget kontrakten med klubben i stedet for å forlate Villa Park og gå til en større klubb.

Men Bentekes sesong har på mange måter reflektert Aston Villas sesong også. Det startet bra med 3-1-seier borte mot Arsenal i åpningskampen, men siden har det kun gått nedover.

Til slutt ble de dratt med inn i nedrykkskampen og selv om de klarte å redde plassen uten de altfor store problemene, var 2013/14-sesongen en gedigen skuffelse.

Manglet fremgang

Få spillere i Aston Villa kan si at deres 2013/14-sesong var bedre enn den forrige. Andreas Weimann, Gabriel Agbonlahor, Ron Vlaar, Matthew Lowton, Brad Guzan og Benteke var alle meget gode for ett år siden.

Men ingen av dem har tatt et steg videre denne sesongen, til tross for enkelte gode forestillinger.

Kun én spiller har vist en soleklar fremgang denne sesongen, og det er midtbanemann Fabian Delph. Han har ikke bare scoret noen fantastiske mål, men han har også vært et lyspunkt i Villas sesong med sitt stabilt gode spill gjennom hele sesongen.

Guzan, som var en kandidat til årets keeper forrige sesong, har manglet matchvinneregenskapene denne sesongen, Lowton har vært helt borte og ikke spilt like mye som i fjor, Vlaar har ikke hatt en strålende sesong og vært for ustabil i perioder, Agbonlahor og Weimann har ikke funnet tonen på topp uten en Benteke i form.

Det er med andre ord mange ankerpunkter til Villa denne sesongen.

Utenomsportslig trøbbel 

Men også på benken og i ledelsen i klubben har det vært ting som ikke har hjulpet atmosfæren i klubben. Manager Paul Lambert har sett ut som en slagen mann denne sesongen og går en usikker fremtid i møte.

Han har ikke klart å ta Villa til det neste steget. Taktikken hans har blitt funnet ut, og fungerer i grunn bare på bortebane i Premier League, og ikke hjemme på Villa Park. Som et kontringslag i Premier League trenger man også en plan b, men Lambert har kun satt sammen en plan a, og dessverre for Villa har det vært uten hell.

Men også helt på toppen har det vært problemer. Klubbeier Randy Lerner sa umiddelbart etter sesongavslutningen at han ønsker å selge klubben i sommer. Gjennom hele sesongen og i fjor sommer virket det som om han ikke hadde tro på «Prosjekt Aston Villa» lengre, og da blir det vanskelig for spillerne å også tro på seg selv.

Dersom Villa skal tilbake der de hører hjemme, på øvre halvdel av tabellen, må klubben selges, en ny manager må komme inn, stallen må renses og nye spillere må kjøpes. Slik det ser ut i mai 2014 er det ikke mye lys i enden av tunnelen.

For nyheter om Aston Villa og Premier League i løpet av sommeren kan du klikke på denne linken.

Christian Benteke

Et symbol på årets Villa-utgave: Benteke. Bilde: Flickr

 

Share