Historien om Roar Strand

Roar Strand ble født i Trondheim 2. Februar 1970. Han har vært en spiller som har spilt så å si hele karrieren sin i Rosenborg. Roar Strand startet sin profesjonelle karriere i 1989 og holdt på ut 2010 sesongen. Han hadde også en innholdsrik karriere på landslaget der han fikk 42 landskamper for Norge. Han hadde mange kallenavn i Rosenborg, men det mest kjente kallenavnet til Roar Strand var Supermann.

Bilde: Wikimedia Commons Creative common lisens

Strand startet karrieren sin i Nardo som var nede i 4. Divisjon. Rosenborg var interessert i Strand i ung alder og det ble tilslutt gjennomført en avtale før 1989-sesongen. Overgangssummen for Roar Strand fra Nardo til Rosenborg var den gang 100.000 kroner. Debuten til Strand kom i 1989 mot Sogndal hjemme, der Roar kom inn etter 77 minutter spill, det endte med 3-2 seier til Rosenborg. Roar Strand fikk en litt tung start på karrieren sin i Rosenborg, han spilte en god del kamper og fikk seriemesterskapene i 1990 og 1992. Han fikk de fleste kampene på vingen der han fikk bruke sin løpskapasitet som var hans forse som fotballspiller. Roar Strand spilte 70 seriekamper og scoret ti seriemål for Rosenborg mellom 1989 til 1992.

I 1993 sesongen ble han utlånt til Molde, der han skulle få mer spilletid. I 1993 spilte han 21 seriekamper i Molde og scoret ni seriemål. Han hadde sin beste sesong så langt. Rosenborg ble så imponert over det Roar Strand gjorde i Molde at de bestemte seg for å hente han tilbake etter det ene året i Molde. Molde måtte ut i to kvalikkamper på slutten av sesongen mot Bryne og Strømsgodset. Molde klarte bare 2-2 mot Bryne og tapte 2-0 mot Strømsgodset. Det betydde at de røk ut over de to kampene og måtte dermed ta turen ned fra Tippeligaen til 1. Divisjon. Roar Strand klarte ikke å holde Molde oppe i Tippeligaen, men tok turen tilbake til Trondheim og Rosenborg i 1994 for å ha en flott karriere videre.

Når han kom tilbake til Rosenborg i 1994 imponerte han stort, han spilte seg rett innpå laget og var den spilleren som var den dominerende på fotballbanen. Første sesongen tilbake i Rosenborg ble det 22 seriekamper og seks seriemål for Strand. Han hadde noen innholdsrike år i hjemlig serie der han tok fullt av seriegull og cupgull. Roar Strand spilte mesteparten av karrieren sin på midtbanen, men ble senere satt ned på høyrebacken, der han gjorde sakene sine veldig godt. Roar Strand endte tilslutt opp med 439 seriekamper totalt og scoret tilslutt 88 seriemål. Hans siste seriekamp for Rosenborg var i 2010 da Rosenborg tok imot Aalesund på Lerkendal den 7. November. Kampen endte med 2-2 mellom Rosenborg og Aalesund og Roar Strand kom inn etter 67 minutter. Det var også den sesongen Rosenborg gikk uten å tape en eneste seriekamp i Tippeligaen. Han hadde en innholdsrik karriere der han endte opp med 16 seriegull og 5 cupgull for Rosenborg. Han er den mestvinnende spilleren i Tippeligaen.

Roar Strand hadde en innholdsrik karriere uansett om det ble bare at han spilte i Norge. Han spilte tilslutt 71 Champions League-kamper for Rosenborg, der han var involvert i mange store øyeblikk på fotballbanen. Han var med på Europa eventyr som var å komme til kvartfinale i Champions League i 1996/97 sesongen. Der slo de blant annet AC Milan på San Siro som gjorde slik at de gikk videre fra gruppen og møtte Juventus i kvartfinalen. Strand spilte mot lag som AC Milan, Olympiakos, Borussia Dortmund, Real Madrid og Valencia som de har slått. Han har også scoret mål mot lag som Real Madrid og Arsenal. Han var en av de to målscorerne i kampen mellom Rosenborg mot Real Madrid på Lerkendal i 1997 som endte med 2-0 seier til Rosenborg.

Landslagskarrieren til Roar Strand var det også mye bra. Han var med i troppen til VM i 1994, men der fikk han ikke spille noen sluttspillkamper. Strand spilte sin første landslagskamp mot Sverige i en privatlandskamp før VM i USA i 1994. Roar Strand fikk derimot spille i VM i Frankrike i 1998 og EM i Belgia og Nederland i 2000. Han fikk spille tre landskamper i VM i 1998. Han spilte hele kampen mot Skottland og spilte første omgangen mot Brasil, og fikk et innhopp mot Italia i åttendelsfinalen etter 13 minutter spill, men måtte gå av banen selv etter 40 minutter spill. I EM 2000 kom han inn som innbytter i to av kampene mot Jugoslavia og Slovenia. Roar Strand la opp som norsk landslagsspiller i 2003. Han spilte 42 landskamper og scoret fire landslagsmål.

Share