Historien om Francesco Totti

HISTORIEN OM FRANCESCO TOTTI

 

Historien om Francesco Totti er historien om en ekte klubblegende. Han ble født i Roma 27 september 1976 og spilte fra 1983 til 1989 hos forskjellige lokale lag. I 1989 ble han snappet opp til Roma av noen speidere fra Roma. Han var egentlig linket til Lazio og AC Milan, men det ble tilslutt Roma.

Han spilte 3 år på ungdomslaget og fikk sin første A-lagskamp i Serie A i 1992 og i en alder av 16. I sin andre sesong begynte han å finne sin posisjon på banen som en hengende spiss, og fikk sin første scoring mot Foggia i 1994. Han vokste mer og mer inn i laget og bidro med mål og målgivende pasninger. Etter at Roma-legenden Guiseppe Giannini forlot klubben i 1996 fikk Totti mer ansvar og hadde en mer sentral rolle i laget. Det gikk ikke så bra for Roma det året og de underpresterte og trener Bianchi fikk sparken. Det var også nært at Totti forlot klubben til fordel for Sampdora, men klubbeier Franco Sensi stoppet overgangen.

Bilde: Wikimedia Commons Creative common lisens

I 1997 kom Zdenek Zeman inn som trener for Roma, en trener som er kjent for å spille ekstremt offensiv fotball. Her fikk han en ny rolle på venstrekanten. Han fikk draktnummer 10 og begynte å løfte laget på sine skuldre med høy arbeidskapasitet og avgjørende målpoeng. Roma endte på fjerdeplass i 1998 og Totti scoret 13 mål. I 1998 hadde han bygd seg opp som klubbens ikon og symbol og fikk kapteinsbindet. Han ble den yngste kapteinen noensinne i Serie A i en alder av bare 22. I 1999 ble han kåret til årets unge spiller i Serie A.

I 1999 skulle det bli en ny satsning i Roma, de skulle kjempe om seriegullet. Zeman fikk sparken og Fabio Capello ble hentet inn. Totti ble satt i en fri offensiv rolle i en 3-4-1-2 og skulle blomstre. Han scoret 13 mål og hans Roma vant Scudettoen foran Juventus. Dette skulle bli Totti sin eneste Scudetto. I 2000 ble han kåret til Serie A sin beste spiller. Han viste seg også frem i Europa hvor han scoret mot Real Madrid på Santiago Bernabeu og mot Valencia. I 2004 var de nær en ny Scudetto men ble slått av AC Milan. Totti fortsatte å herje offensivt med 20 mål den sesongen.

Selv om han ikke vant mange pokaler med Roma har han vært med på å vinne VM med Italia. I 2006 var han instrumental med 4 assist for ett Italia som slo Frankrike i finalen på straffespark. Han spilte 58 landskamper gjennom karrieren og scoret 9 mål.

Tilbake igjen i Roma ble det ikke like mye jubel. Klubben skulle begynne å miste både trenere og spillere, men Totti ble fortsatt igjen i klubben. Selv med skuffende 8-plasser var Totti lojal mot klubben i hans hjerte. Under trener Luciano Spalletti spilte han som spiss og han fortsatte og bøtte inn mål. Hele 26 mål scoret han i 2007, og løftet Coppa Italia-pokalen etter en 6-2 seier mot Inter der han scoret etter 50 sekunder. I 2008 vant de cupen igjen, og igjen var det Inter de slo. Totti slet dessverre med skader på den tiden og deltok ikke i finalen.

Fra 2009 og utover gikk det litt tyngre for den italienske magikeren. Han slet med å komme seg i form etter en del skader, og han klagde på at trener Ranieri spilte for defensivt for at han skulle få ut sitt potensiale. Han begynte også å vise noe av sitt temperament i Coppa Italia-finalen i 2010 hvor han sparket Mario Balotelli og fikk rødt kort. De tapte finalen 1-0. Ranieri satt også Totti på benken på grunn av at han nå begynte å bli for gammel, hvor spisser som Borriello og Menez fikk sjansen. Det ble en disputt mellom Totti og Ranieri, og tilslutt fikk Ranieri sparken etter en dårlige resultater. Montella kom inn som ny trener, en spiller Totti kjente godt for han har spilt i Roma sammen med ham. Montella gav Totti mer spilletid og bygde laget rundt ham, og han begynte på finne tilbake til sin gamle form. Roma slet med å vinne flere pokaler, og nye trenere kom inn. Først Zeman som returnerte til klubben uten suksess, og deretter Rudi Garcia. Totti fortsatte å spille og levere selv i en alder av 38, hvor han ble den eldste til å ha scoret i CL noengang da han scoret mot Man City.

De to siste årene hans i klubben ble litt brokete med Spalletti tilbake som trener. Sesongen 2017 skulle bli hans siste, og fansen gav mye kritikk til treneren for å ikke bruke ham mer i laget for å kunne gi han ett siste farvel og takk for alt. Spalletti forsvarte seg med at han tenkte på lagets beste, men ga han likevel noen minutter, men altfor lite i fansens øyne. 28 mai spilte han sin siste kamp for Roma i 3-2 seieren over Genoa. Etter kampen var det en fantastisk hyllestsermoni hvor hele Stadio Olimpico hyllet og gråt for sitt største idol, ett øyeblikk som vil huskes lenge.

Totti spilte hele 618 seriekamper for Roma og scoret 250 mål. En klubblegende av de sjeldne som aldri vil glemmes.

Share