Eliteserietipset 2018: 9. Plass Lillestrøm

Lillestrøm slet lenge i nedrykksstriden i fjor, men klarte seg ganske greit tilslutt, endte 5 poeng over Sogndal på kvalikplass. Cupgullet var en stor opptur for laget som slo ett Sarpsborg som var favoritter i finalen. Trener Arne Erlandsen har kommet og fått inn organisasjon i laget med sin 4-4-2 og leder ett lag med stor arbeidskapasitet. Det har blitt en forandring etter at islandske Kristinsson (treneren før Erlandsen) hadde en mer ballbesittende og pasningsorientert stil. Det ble mye murring og kritikk ettersom resultatene ikke kom, og nå har de gått mer tilbake til den tradisjonelle Lillestrøm-stilen.

Lillestrøm har ett større selvbilde enn 9. plass på tabellen, men det er spørs om forventningene er for store. De siste 6 årene har plasseringen til Lillestrøm i tabellen endt slik: 9-10-5-8-12-12. Det skal ikke mye til før man er i en nedrykks kamp, og de nyopprykkede lagene som Start og Bodø/Glimt kommer inn med store forventninger om å holde seg ganske greit. De har dog blitt ett ganske samspilt lag og har mye erfaring fra Eliteserie-spill, og har gjort noen spennende signeringer offensivt.

Treningskamper:

Lillestrøm 1 – 1 Florø (Martin)

Lillestrøm 4 – 0 Strømmen (Ebiye, Knutdzon, Philip, Krogstad)

Sogndal 1 – 4 Lillestrøm (Knudtzon, Ezeh, Martin)

Lillestrøm 0 – 3 Sarpsborg

Molde 1 – 2 Lillestrøm (Knudtzon, Martin)

Rubin Kazan 1 – 1 Lillestrøm (Martin)

Lillestrøm 0-0 Rosenborg

Overganger:

INN:

Kristoffer Ødemarksbakken (Ullensaker/Kisa)
Gary Martin (Lokeren, Belgia)
Matvei Igonen (FCI Tallinn, Estland)
Thomas Lehne Olsen (Tromsø)

UT:

Martin Falkeborn (lån til IK Frej, Sverige ut sesongen)
Jørgen Kolstad (Kongsvinger)
Emil Ødegaard (lån til Grorud ut sesongen)
Petter Mathias Olsen (lån til Strømmen ut sesongen)
Chigozie Udoji (Platanias, Hellas)
Arnold Origi (kontrakt terminert)
Marco Tagbajumi (Dundalk, Irland)

Spillerstall:

Origi som har vært fast og solid i buret i mange år har fotlatt klubben, der mister de mye rutine helt bakerst. Inn har kroatiske Marko Maric kommet som erstatter på lån, 21 år gammel fra Hoffenheim og vært på utlån til Rapid Wien og Gdansk. Har kamper for ungdomslandslagene til Kroatia og har stått de fleste treningskampene i år. Men de har også hentet Matvei Igonen, nok en ung keeper. 21-åringen fra Estland har 1 landskamp for Estland og har 147 kamper bak seg for FCI Tallinn i Finland.

På høyrebacken har vi Alexander Melgalvis, ble en hit i fjor etter å ha blitt hentet fra Strømmen. Offensiv back med 4 scoringer. Spilte også mye på høyrevingen. Mats Haakenstad er også høyreback og er fast på laget, spilte alle 30 kampene i fjor. På midtstopperplass spiller Marius Amundsen og Frode Kippe, to hodesterke midtstoppere som rydder unna det meste. Kaptein Frode Kippe er 40 år nå men kompenserer tregheten med rutine og posisjonering, meget viktig figur innad i laget. Simen Kind Mikalsen er også midtstopper, og huskes for det nydelige brassesparket mot Sogndal i fjor. De har også amerikanske Stefan Antonijevic i bakhånd på midtstopperplass. På venstreback spiller Simen Rafn, arbeidsom back som dekker mye rom.

På midtbanen er Ifeanyi Mathew soleklar. Nigerianeren spilte alle 30 kampene i fjor og var motoren på midtbanen til Lillestrøm. Charles Ezeh er nok en nigerianer som de hentet i fjor og har fått tid til å tilpasse seg og noe spilletid. De har også Moses Ebiye som er en spiss på 20 år som også ble hentet i fjor og kanskje slår gjennom i år. Lillestrøm har god erfaring med å få frem afrikanere opp gjennom årene. Fredrik Krogstad er en ung spiller med en fin døballfot som kan komme LSK til nytte. Sheriff Sinyan er en stallspiller som har fått spille lite den siste tiden, teknisk god med futsal-bakgrunn. De har også hentet en meget spennende vingtype i Kristoffer Ødemarksbakken som ble toppscorer for Ull/Kisa i fjor med 12 mål.

Erling Knudtzon er selvfølgelig fast i laget, men han begynner å dra på årene nå hvor han er 30. Bakromstrussel som løper på alt og skaper alltid noe, selv om det ofte rotes til i avslutningene. Kan også tenkes at Erlandsen vil bruke ham på kant. 8 mål i fjor. De har også kastet millioner etter Thomas Lehne Olsen som var fantastisk i fjor med 11 mål for Tromsø, litt lik Knudtzon med arbeidskapasitet og fart. Gary Martin er hentet inn etter ett tidligere låneopphold i LSK. I mellomtiden vært i York City men fått lite spilletid. Typisk Erlandsen-spiss, targetmann og kriger i boksen. Tobias Gran er ett ungt talent hentet fra RBK hvor han har dunket inn mål for rekrutt- og juniorlag.

Beste/sannsynlig lagoppstilling (4-4-2):

 

                                                             MARIC

 

HAAKENSTAD           AMUNDSEN            KIPPE                   RAFN

 

MELGALVIS                 MATHEW           KROGSTAD     KNUDTZON

 

                                   LEHNE OLSEN     MARTIN

Vurdering:

Forsvarsleddet er solid, samspilt og rutinert og bør klare seg bra, kanskje noen spørsmålstegn til de nye keeperne som er unge og urutinerte. På midtbanen gir Ødemarksbakken sårt tiltrengt kreativitet, og Mathew er det ekstremt viktig å beholde. Har mange unge afrikanere som kan slå gjennom og utvikle seg enda mer, men ellers er midtbanen svak i bredde. Det var meget tynt på topp, men har fått inn Lehne Olsen som gjør angrepsrekka mye bedre. Må fortsette å utnytte dødballer, kom 9 scoringer samlet mellom Frode Kippe og Mikaelsen. Frode Kippe scoret faktisk nest flest mål i fjorårets sesong. Åråsen er ett meget tøft sted å komme til og de kommer til å fortsette å ta en del poeng der. Har vært nærme nedrykkssonen i 2 år på rad nå, ikke umulig at de vil være der igjen i en meget jevn liga.

Share