Eliteserietipset 2018: 5. Plass Vålerenga

Mye opp og ned for Vålerenga i fjor, endte tilslutt med en 8. plass. Man så tegn til hvordan trener Ronny Deila vil ha laget sitt mot slutten med offensiv og energisk fotball, men hadde også kamper hvor de kollapset helt, som f. eks mot Sogndal i siste serierunde, tapte 5-2. De har dog fått nytt stadion som har gitt hele klubben og de rundt ett stort løft, hvor spillestilen deres passer mye bedre på kunstgress. Inn har de hentet en del nye spillere etter inntredenen av ny sjefsspeider i Lars Tjernås, og det finnes en forsiktig optimisme rundt klubben.

Ronny Deila vet hva som kreves i Eliteserien hvor han som kjent tok Strømsgodset til topps i sin tid, og har erfaring utenfra med Celtic. Han er en energisk trener som krever mye av sitt lag i gjenvinning og direkte pasningsspill. Vålerenga har slitt med bedagelig pasningsspill og ballbesittelse uten fremdrift, noe han har på god vei lykkes med å endre.

Treningskamper:

Vålerenga 3 – 0 Strømmen

Vålerenga 0 – 1 Xamax

Vålerenga 0 – 0 CSKA Moskva

Vålerenga 2 – 1 Silkeborg (Johansen, Azemi)

Vålerenga 2 – 1 Kristiansund (Finne)

Vålerenga 4 – 0 Kongsvinger (Nakkim, Abubakar, Grødem, Tollås)

Vålerenga 4 – 2 Stabæk (Nasberg, Ejuke, Finne, Grødem)

Vålerenga 0 – 3 Tromsø

Rubin Kazan 3 – 0 Vålerenga

Molde 1 – 1 Vålerenga (Grødem)

Vålerenga 2 – 1 Start (Johnson, Ibrahim)

Overganger:

INN:

Amin Nouri (Brann)
Felipe Carvalho (Malmø, Sverige)
Sam Adekugbe (Vancouver Whitecaps FC, Canada)
Ernest Agyiri (lån fra Manchester City, England ut sesongen)
Sam Johnson (Wuhan Zall, Kina)
Peter Godly Michael (Crown FC, Nigeria)

UT:

Christian Grindheim (Haugesund)
Herman Stengel (Strømsgodset)
Mohammed Abdellaoue (lagt opp)
Madhusan Sandrakumar (Bærum)
Kristoffer Hay (lån til Tromsdalen ut sesongen)
Bilal Nije (Odd)
Thomas Elsebutangen (lån til Bærum ut sesongen)
Markus Nakkim (lån til Viking ut sesongen)
Henrik Kjeldsrud Johansen (Brann)

Spillerstall:

På keeperplassen spiller Adam Larsen Kwarasey, 30-åring med mye rutine fra Godset og Rosenborg. Marcus Sandberg er en bra reserve, spilte 16 kamper i fjor.

I forsvaret er det veldig mye nytt, blant annet har Amin Nouri kommet tilbake til klubben han spilte i som ung. Spilt i Brann siden 2015, offensiv back som kan skape mye fremover. Har Einar Jaager som kan spille i den posisjonen samt midtstopper, rutinert forsvarsspiller med 113 kamper for Estland.

På midtstopperplass har Carvalho kommet inn fra Malmø, ett fysisk beist av en midtstopper. Rotete med ballen i beina, men knallhard i duellene og nesten overivrig i det han foretar seg. Skallet blant annet Tollås-Nation i en treningskamp før sesongen som gav ham hjernerystelse.Nevnte Nation er rutinert og til å stole på i backfireren, men er en liten bekymring på tempoet til midtstopperne. Har også Ivan Näsbeg, unggutt med 15 kamper i fjor, forventet å ta nye steg i år, kan spille venstreback og midtstopper.På venstreback spiller Sam Adekugbe, rask og teknisk venstreback med erfaring fra svensk fotball og IFK Gøteborg, canadisk.

På midtbanen ser det ut som Fredheim Holm skal spille dypt på midtbanen. Trener Deila har uttalt at han liker ham mer i den posisjonen hvor han kan diktere spillet med sin teknikk og pasningsfot, slik at han slipper å løpe så mye på en kant, har jo slitt ekstremt med skader opp gjennom tiden. Videre ser Abdisalam Ibrahim til å spille seg inn sentralt på midtbanen, spilt mye i oppkjøringen og ser mye bedre ut enn i fjor som var ett skuffende år for ham. Er ikke ett ungt talent lengre med sine 26-år, men har erfaring fra Olympiakos og Manchester City.

Fridjonsson er en spiller Deila setter stor pris på, islending som jobber knallhardt fra boks til boks, viktig for gjenvinninger på midtbanen. Spørsmålet er nå hvor Magnus Lekven får plass på laget, hvor han trives best dypt på midten, men vil nok få sine sjanser i løpet av en lang sesong. Felix Horn Myhre er en meget spennende unggutt på 18 år som spiller på ungdomslandslag, får kanskje noe spilletid i år. Har også Ernest Agyiri, slitt med skader men spennende ung Ghaneser på lån fra Man City.

På venstreving finnes Bård Finne, hentet inn i fjor og spilte både ving og spiss. Skuffet litt med bare 4 scoringer, man husker tilbake til tiden i Brann hvor han herjet. Ejuke kan spille på begge kantene, nigerianer som imponerte veldig i fjor med sine dribleferdigheter og fart, kommer til å ta nye steg i år. På høyre finnes Juklerød, høyreist med en god venstrefot, huskes for drømmescoringen mot Viking i fjor, hadde 5 scoringer og 1 assist. Det kan godt tenkes det rulleres en del på vingene hvor man har mange valgmuligheter, har også spennende unggutter i Dønnum og Grødem. Tekniske driblevinger med henholdsvis 6 og 5 kamper i fjor.

På topp trengte de en ny spiller, Henrik Kjelsrud Johansen jobbet hardt på topp men leverte ikke målpoeng, bare 3 mål på 22 kamper, har dratt til Brann. Moa slet også med skader og har nå lagt opp. Fitim Azemi ble hentet inn i løpet av sesongen, men også han slet med skader og slet med å spille seg i god nok form, har dog gode scoringstall fra Bodø/Glimt. Ny spiss er ankommet i Sam Johnson, store forhåpninger til han blant fansen. 24-åringen kommer fra kinesisk fotball med 12 mål på 26 kamper, før det 17 mål på 41 for Djurgården. Meget rask spiss som jobber på det meste i bakrom.

Beste/sannsynlig lagoppstilling (4-3-3):

                                         KWARASEY

 

NOURI       NATION      CARVALHO       ADEKUGBE

 

                               FREDHEIM HOLM

 

                    IBRAHIM             FRIDJONSSON

 

JUKLERØD                JOHNSON            EJUKE

Vurdering:

Store forhåpninger til Vålerenga med en hel sesong på nytt stadion og mange forsterkninger, men det skal en del til for å kjempe helt oppe om medaljer som mange krever. Har rett trener i Ronny Deila men han trenger tid for å få laget slik han vil. Meget offensivt balansert lag som kan få trøbbel defensivt med mangel av tempo, og Fredheim Holm rydder ikke akkurat opp defensivt. Spennende offensivt med ny spiss Johnson og bra bredde og kvalitet på vingene. Er ett lag fra hovedstaden og har alltid mye press på seg, noe som kan slå negativt ut. Mange spennende spillere som underpresterte i fjor som har potensial til å vokse bare Deila greier å få det ut hos dem. Trenger å erstatte Stengel og Grindheim som leverte mye målpoeng fra sentral midtbane, er ett prosjekt som trenger en del tid.

Share