Eliteserietipset 2018: 4. Plass Brann

Brann hadde en varierende sesong i fjor. Brann startet sesongen sterkt og var helt i toppen etter 10. Serierunder med lag som Rosenborg og Sarpsborg, ulempen for Brann i fjor var at de fikk noen perioder der de ikke vant fotballkamper og fikk mange strake tap i serien. Fra Serierunde nummer 23 til 26 hadde de fire strake tap i serien mot lag som Vålerenga, Kristiansund, Molde og Rosenborg. De to hjemmetapene mot Kristiansund og Rosenborg var fryktelige for Brann sin del som tapte 0-4 mot Kristiansund og 0-3 mot Rosenborg. Brann endte tilslutt opp med en grei plassering da de endte som nummer fem på tabellen.

Brann har bestemt seg for å spille seks treningskamper foran årets sesong av Eliteserien. Brann har bestemt seg samtidig på å møte lag med forskjellige varianter. De vil møte noen lag som spiller i OBOS-ligaen i år, de vil også prøve ut Sarpsborg i Eliteserien og Elfsborg i Allsvenskan.

Treningskamper:

29.01.2018 Elfsborg 2-0 Brann Målscorere:

08.02.2018 Brann 3-2 Viking Målscorere: Steffen Lie Skålevik, Gilbert Koomson, Torgeir Børven

13.02.2018 Brann 1–0 Puskas Akademia Målscorere: Jonas Grønner

16.02.2018 Sarpsborg 2–3 Brann Målscorere: Sivert Heltne Nilsen, Gilbert Koomson, Steffen Lie Skålevik

24.02.2018 Brann 0–2 Åsane Målscorere:

03.03.2018 Brann 1–0 Sogndal Målscorere: Steffen Lie Skålevik

   Keeperplassen til Brann er helt forandret denne sesongen fra i fjor. Piotr Leciejewski er solgt fra Bergen og Brann og er tilbake i hjemlandet sitt Polen. Han har vært en god keeper for Brann i mange sesonger, men nå var tiden inne for å komme seg hjem igjen til Polen. Brann har også latt kontrakten til Alex Horwath gå ut.

Men de har skaffet seg en ny keeper foran denne sesongen, ulempen for denne overgangen er at keeperen er bare på lån. Samuel Sahin-Radlinger har vært keeper i Hannover siden 2011, men han har ikke fått spilletid i Hannover å blitt lånt ut til andre tyske klubber. Nå har turen gått til Brann for å spille rikelig å kjempe seg til en førsteplass på laget i Hannover når han kommer tilbake til klubben. Sahin-Radlinger blir nok første keeper for Brann denne sesongen. Markus Olsen Pettersen er andrekeeper for Brann denne sesongen og han er kun 19 år gammel.

Forsvaret til Brann er det også litt forandring i. Amin Nouri dro fra Brann etter sesongen og signerte for Vålerenga. Da må Brann ha en ny høyreback som fikk litt spilletid i fjor. Vidar Ari Jónsson spilte 11 seriekamper i fjor for Brann og får nok spille rikelig med kamper for Brann også denne sesongen, men han skal få konkurranse mot Taijo Teniste som Brann har hentet fra Sogndal foran denne sesongen.

Midtstopperplassen er akkurat den samme som i fjor. Vito Wormgoor har vært en sentral spiller den siste sesong for Brann og han blir nok den ene midtstopperen som kommer til å spille fast, men midtstopper nummer to kommer fort til å bli Bismar Acosta. Brann har også Jonas Grønner som de kommer til å ha i bakhånd foran denne sesongen, samtidig har de Azar Karadas som er en spiller som både kan benyttes som midtstopper og spiss. Venstreback plassen er ganske selvskreven foran denne sesongen og den går til Ruben Kristiansen.

Brann har en sterk midtbane foran denne sesongen. Den viktigste er nok Fredrik Haugen som har signert ny kontrakt for Brann. Fredrik Haugen spilte 29 seriekamper i fjor og endte opp med fem seriemål og ti målgivendepasninger fra sin midtbaneposisjon.    Kristoffer Barmen er også en spiller som hadde en god sesong i fjor. Han endte opp med 24 seriekamper, det ble åtte seriemål og to målgivendepasninger. Mens han som skal være den sittende midtbanespilleren Sivert Heltne Nilsen er nok også fast denne sesongen. Spilte 27 seriekamper i fjor, scoret et seriemål og la tre målgivendepasninger. Ulempen for Heltne Nilsen er gule kort i løpet av en sesong.

De har også noen gode spillere som kan komme inn fra benken og gjøre en god jobb sentralt på midtbanen. Peter Orry Larsen startet kun åtte seriekamper i fjor, men kom inn i 10 seriekamper. Orry Larsen scoret tre seriemål i fjor. Kasper Skaanes er også en mulighet på midtbanen for Brann. Så de har en bred stall på midtbanen foran denne sesongen.

Gilli Rolantsson spilte mesteparten av kampene på kanten i fjor for Brann, men foran denne sesongen skal han få det tøft med å være førstevalg. Rolantsson spilte 25 seriekamper og endte opp med fire seriemål. Deyver Vega er også en spiller som kjemper om kantposisjonen i Brann. Han hadde en god sesong i fjor der han endte opp med 18 seriekamper og seks seriemål.

De to andre spillerne som kan fort få en kantposisjon i Brann denne sesongen er spillere som Daniel Braaten og Gilbert Koomson. Daniel Braaten hadde en god start på sesongen i fjor, men fikk en del skader i løpet av sesongen og kom seg ikke helt på det samme nivået han hadde i starten på sesongen. Gilbert Koomson er hentet fra Sogndal, og er en spiller som har bidratt mye for Sogndal de siste sesongene. I fjor endte han opp med 28 seriekamper. Han scoret syv seriemål og la fire målgivendepasninger.

På angrepsplassen foran denne sesongen kan det også bli litt interessant. Jakob Orlov tok turen tilbake til Sverige etter at sesongen var ferdig. Torgeir Børven har også dratt fra Brann. Han har signert for sin gamleklubb Odd og skal spille der de neste sesongene. Steffen Lie Skålevik blir fort spissen Lars Arne Nilsen må bruke på topp. Lie Skålevik har vært god i treningskampene så langt, og han hadde et godt opphold i Start der han sørget for at Start rykket opp igjen til Eliteserien. Skålevik har aldri helt slått til på toppnivået i Norge, men det kan fort være denne sesongen og det er han som slår til for Brann. Brann har også fått signert en ny angrepsspiller foran denne sesongen. Henrik Kjeldsrud Johansen har signert fra Vålerenga. Kjeldsrud Johansen slo ikke helt til i Vålerenga, og med alle de nye spissene som har kommet inn dørene på Valle, var det lurt av Kjeldsrud Johansen og ta turen til Bergen for å kjempe med Skålevik om angrepsplassen.

Lars Arne Nilsen går inn i sitt fjerde år som hovedtrener i Brann. Han har hatt en god karriere så langt. Det største gjorde han i Hødd som vant cupfinalen i 2012, med spillere som Ørjan Nyland, Pål Andre Helland, Sivert Heltne Nilsen, Kjell Rune Sellin og Fredrik Aursnes. Nilsen har gjort Brann til et topplag igjen. Han fikk Brann opp etter 2015 sesongen. Etter 2016 sesongen ble det sølv på Brann og i 2017 sesongen endte Brann tilslutt opp på en femteplass. Brann var ikke mer enn fire poeng bak en bronsemedalje, og kun syv poeng bak sølvet som endte til Molde denne sesongen.

Brann sin beste lagoppstilling (4-3-3):

Keeper: Samuel Sahin-Radlinger

Forsvar: Taijo Teniste, Bismar Acosta, Vito Wormgoor, Ruben Kristiansen

Midtbane: Kristoffer Barmen, Sivert Heltne Nilsen, Fredrik Haugen

Angrep: Deyver Vega, Steffen Lie Skålevik, Gilbert Koomson

Brann sin viktigste spiller foran denne sesongen blir om Fredrik Haugen kommer seg på samme nivå som i fjor. Brann-laget er enda sterkere foran denne sesongen. Haugen som scoret fem seriemål og la ti målgivendepasninger i fjor, kan være en viktig faktor for Brann denne sesongen. Han hadde 15 målpoeng på sine 29 seriekamper i fjor.

Spillere inn: Emil Kalsaas, Amer Ordagic, Taijo Teniste, Gilbert Koomson, Samuel Sahin-Radlinger (lån), Henrik Kjeldsrud Johansen,

Spillere ut: Amin Nouri, Alex Horwath, Jakob Orlov, Viljar Birkeland, Andreas Fantoft, Dani Hatakka, Lars Cramer, Piotr Leciejewski, Torgeir Børven

Vi tror at Brann kommer til å få nok en god sesong i Eliteserien. Brann har gjort noen gode kjøp foran årets sesong og kommer til å være med å kjempe om medalje også denne sesongen. Brann har potensielt en bedre keeper enn de hadde i fjor. De har også forsterket seg offensivt på kantene. Vi tror at det kan bli litt tøft å få medaljen denne sesongen, men at de kjemper helt inn. Vi tror derfor at Brann ender som nummer fire i årets sesong av Eliteserien.

Share