Eliteserietipset 2018: 13. Plass Tromsø

Etter en tung start og kamp mot nedrykk bestemte Tromsø seg for å ta grep og sparke Bård Flovik, noe som skulle vise seg å være ett meget bra grep for laget fra nord. Inn kom den ukjente treneren Simon Valakari, og finnen løftet Tromsø ut av nedrykksstriden og helt opp til 11. plass. Med sine taktiske justeringer og evnen til å få mye ut av sine offensive spillere var Tromsø ett meget godt lag på høsten.

Nå går de inn mot en ny sesong, hvor det finnes noe usikkerhet etter å ha mistet 19 mål samlet fra Ingebrigtsen og Lehne Olsen. Sigurdarson forlot også klubben ganske nærme seriestart. Men tapet av så mange viktige spillere er det naturlig å tenke at de vil falle litt på tabellen i år. Det er spørsmål til hva slags formasjon laget skal spille med, de har muligheter til å endre fra kamp til kamp. De spilte ofte med 3 bak i fjor med stort hell, ofte i en 3-4-3, men har mistet Ulrik Yttergård Jensen til denne sesongen, det kan kanskje endre på ting.

Treningskamper:

St. Polten 1 – 0 Tromsø

Tromsø 1 – 0 Rubin Kazan (Vuk)

Tromsø 4 – 0 Tromsdalen (Åsen, Lehne Olsen x2, Landu-Landu)

Vålerenga 0 – 3 Tromsø (Nilsen x2, Vuk)

Tromsø 2 – 2 Rostov (Pedersen, Bakenga)

Bodø/Glimt 4–1 Tromsø (Landu Landu)

Overganger:

INN:

Tom Høgli (FC København, Danmark)
Sigurd Grønli (opp i A-stallen)
Oliver Kjærgaard (Lyngby, Danmark)

UT:

Ulrik Yttergård Jenssen (Nordsjælland, Danmark)
Jonas Johansen (legger opp)
William Frantzen (kontrakt utgått)
Peter Aas (Alta)
Javier Jiménez Camarero (UCAM Murcia, Spania)
Otto Fredrikson (lagt opp)
Shamil Gasanov (Yenisei, Russland)
Mikael Norø Ingebrigtsen (IFK Göteborg, Sverige)
Thomas Lehne Olsen (Lillestrøm)
Fredrik Michalsen (kontrakt terminert)
Garib Gerkondani (Finnsnes)
Aron Sigurdarson (Start)

Spillerstall:

På keeperplassen har vi Gudmund Kongshavn, sto 25 kamper i fjor, fortid i Vålerenga. Har også Filip Loncaric med erfaring fra Øst-Europeisk fotball. Jakob Karlstrøm er en 20-årig keeper som har fått noe spilletid i treningskamper.

På høyrebacken har ett kjent fjes kommet tilbake i Tom Høgli. Spilte i klubben fra 2007 til 2011, nå er han tilbake. Ekstremt solid back med 49 landskamper og spill i en av Skandinavias beste klubber, FC København. Gir mye rutine og kvalitet til laget. Hans Norbye er en god reserve, 161 kamper for Tromsø, back med stor fart. På midtstopperplass er Simen Wangberg, kaptein og leder i laget. Sterk duellspiller som scoret hele 6 mål etter corner i fjor, ekstremt vanskelig å passere. Magnar Ødegaard har spilt ved hans side i nesten alle kampene, stopperpar som kjenner hverandre meget godt. Jostein Gundersen finnes også i rekkene, 42 kamper for Tromsø siden 2014. Er kanskje en mangel på midtstoppere hvis de skal fortsette med 3 bak, men det kan hende at en back går inn i stedet. På venstreback er Kent Are Antonsen, offensiv back med fin venstrefot. Han har nå kanskje fått en utfordrer i Lasse Nilsen som har vært på utlån til Tromsdalen i fjor halve sesongen. Offensiv back som ofte har spilt på venstre kantrolle når man har spilt i 3-4-3 formasjonen. Opprinnelig kantspiller som bidrar mye offensivt.

Sentralt på midten finner vi Morten Gamst Pedersen. Selv om han har begrenset med fart i sin høye alder har han fortsatt spilleforståelse og en magisk venstrefot. 10 assist i fjor, mest i ligaen. Ved siden av seg kan han få Landu Landu, meget rutinert Eliteserie-spiller med stor arbeidskapasitet. Har også Gjermund Åsen som har blitt linket til større klubber, meget bra driv og god til å finne medspillere med sin venstrefot, 9 assist i fjor. Bak der har de to rutinerte herrer i Jonas Johansen og Magnus Andersen. Førstnevnte spilt i Tromsø siden 2014, Andersen siden 2011, kontinuitetsbærer med 188 kamper for laget.

Sigurdarson er en spiller Tromsø vil ønske mer fra i år, trenger å ta steg nå som viktige offensive spillere er borte. Det ble 3 mål på han i fjor. Startet meget bra da han kom til klubben for 2 år siden, har potensiale. Gjermund Åsen er en fleksibel spiller som også kan spille i en kantrolle. Elhadji Samb er en spennende ung spiller fra Senegal som nå har fått tid til å tilpasse seg norsk fotball. 16 kamper i fjor, mange som innbytter. Kjærgård er en ung danske som har erfaring fra ungdomsslandslag, 19 år. Kan spille på midtbanen og fremme i 3-4-3. For mye å bære for dog hvis han skal erstatte målpoengene for de som har dratt.

På topp finnes Mushaga Bakenga, kom inn på slutten av fjorårssesongen og begynte å levere med en gang. Spiller med mye potensiale som har fått ødelagt mye av skader, gjorde det bra for seg i RBK når han fikk sjansen. Slobodan Vuk ble hentet i fjor men slet veldig med målscoringen i fjor, 7 kamper og 0 nettkjenninger, kan få flere sjanser i år. Runar Espejord banker også på døren for spilletid, 6 kamper i fjor. Spennende ung spiller fra akademiet som også har fått prøve seg for Norge U21.

Beste/sannsynlig lagoppstilling (4-3-3):

 

                                             KONGSHAVN

 

           ØDEGAARD    WANGBERG     GUNDERSEN         

 

        HØGLI   GAMST    LANDU-LANDU    NILSEN

 

                 ESPEJORD     BAKENGA      ÅSEN          

Vurdering:

Tromsø er ett solid Eliteserie-lag som foran denne sesongen går inn med optimisme selv med tapet av viktige offensive spillere. Det er kanskje litt lite bredde på offensive posisjoner nå, men førsteelleveren er bra i norsk målestokk. Har blitt godt vant med 3-4-3 formasjonen som utnytter lagets styrker med kraft og fart, har en meget god blanding av unge og rutinerte spillere. Særlig Høgli og Gamst er viktige spillere med all sin erfaring. Det kommer også alltid opp spennende unge spillere, denne gangen Espejord og Nilsen.

Valakari har fått laget sitt til å spille direkte og offensiv fotball i en fleksibel formasjon som få andre norske lag prøver seg på. Må fortsette å utnytte sine styrker på dødball med dødballfoten til Gamst og hodesterke stoppere som Wangberg og Ødegård. Det kan bli tungt å møte Tromsø på Alfheim i år.

 

Share