Eliteserietipset 2017: 8. Plass Viking

Viking hadde en under pari sesong i fjor med tanke på forventningene laget fra Stavanger ofte har på seg. Det ble en 8. Plass, og særlig fremover slet laget veldig. De scoret bare 33 mål på 30 kamper, som er nest dårligst i ligaen. Det har vært mye negativitet rundt laget, hvor oppmøte på stadion har vært labert. En skral økonomi har mye å gjøre med hvor dårlig de har gjort det, hvor de har måttet bruke en del unge spillere og har ikke klart å hente inn spillere for å forbedre stallen. Jonevret ga seg etter forrige sesong, hvor det er assistenttrener Ian Burchall som nå har tatt steget opp som hovedtrener. Han kjenner laget godt, men har lite erfaring som hovedtrener.

Overganger:

INN:
Steffen Ernemann (Sarpsborg)
Kristian Novak (Ålgård)
Michael Ledger (Sunderland, lån)

UT:
Pål Vestly Heigre (Aalesund)
Joackim Jørgensen (kontrakt utløpt)
Steinthor Thorsteinsson (KA Akureyri)
Ferdinand Solberg (kontrakt utløpt)
Chris Dawson (Rotherham, kontrakt utløpt)
Martin Hummervoll (kontrakt utløpt)

På keeperplass har de mistet Østbø til RBK, men Austbø er en god erstatter. På forsvarssiden har de solide backer i Kristoffer Haugen og kaptein Andre Danielsen, og på stopperplass er Karol Mets bankers. Utenom det har de liten bredde her, hvor de har unggutter som Ryerson og Martinsen. Men Burchall har også hentet inn Michael Ledger fra Sunderland, en ung midtstopper som han kjenner godt. Stefan Ernemann er en solid signering av klubben, hvor han har vært en bauta for Sarpsborg de siste sesongene. Videre vil Haukås, Bytiqi og Ibrahim være stammen i midtbanen, mens de har en del unggutter i Kleppa og nigerianer Sale som kan vise seg frem. De har mistet solide Jørgensen, og islendingen Thorsteinsson har også dratt. Mange av de eldre har altså forlatt klubben, hvor det satses på yngre krefter, mye p.g.a økonomien. I angrep har de fortsatt Bringaker som fikk ett gjennombrudd i fjor. Adegbenro er fortsatt i klubben, og er nok deres beste spiller. Islendingen Pedersen hadde en skuffende sesong i fjor med lite mål, mens de har hentet nok en ung nigerianer Udo som de har forhåpninger til.

Konklusjon:

Viking er en storklubb i Norge, men med dagens økonomiske situasjon er det ikke lett å komme tilbake til gamle høyder. Gamle rutinerte spillere har forlatt dem, og det satses mer på det yngre. Det er en ganske tynn stall, og det er vanskelig å se at de er så mye forbedret fra i fjor. De er avhengige av at flere unggutter tar steget opp. Fremover ser det ganske tynt ut, hvor ingen markante offensive krefter har blitt hentet inn for å gjøre opp for en svak fjorårssesong. Vi tror at det blir nok en middels sesong for Viking, hvor de ender på 8. plass.

Share