Eliteserietipset 2017: 14. Plass Sogndal

Sogndal var nyopprykket fra OBOS-ligaen i 2016. Sogndal suste rett igjennom OBOS-ligaen og vant den suverent foran Brann. Brann endte tilslutt ni poeng bak Sogndal. Sogndal hadde en god sesong i Eliteserien i fjor. De startet middels med mange jevne kamper, der de tok jevnt med poeng. Fra runde nummer 9 til runde nummer 18, tapte de ikke en eneste kamp i serien. Sogndal var gode i fjor og tok med seg rikelig med poeng. Avslutningen på sesongen for Sogndal var dermed ikke så voldsom imponerende, kun to poeng på de siste fem seriekampene. Der de tre siste kampene endte med tap.

Sogndal har hatt mange treningskamper foran denne sesongen. Mange av treningskampene har vært ustabile. Slått Førde 5-0, og tapt mot Lillestrøm 4-0 og Hødd 1-2 for å gi noen eksempler. Sogndal har vunnet stort og tapt stort i treningskampene i vinter. Sogndal har fått inn noen scoringer med spillerne Fredrik Flo og Bendik Bye. Sogndal har 5-1-5 på de elleve treningskampene de har spilt foran denne sesongen.

Treningskamper:

Sogndal 5-0 Førde

Sogndal 2-0 Florø

Sogndal 2-0 Kristiansund

Brann 0-0 Sogndal

Sogndal 0–2 Åsane

Spartak Moskva 4–1 Sogndal

Shakhtyor 0-2 Sogndal

Lillestrøm 4-0 Sogndal

Sogndal 1-2 Hødd

Strømsgodset 5–0 Sogndal

Brann 1–2 Sogndal

Sogndal har tre gode keepere foran denne sesongen. Mathias Dyngeland er førstekeeper for Sogndal. Han er kun 21 år gammel, men har vært en god keeper for Sogndal de siste sesongene. Han har spilt 49 seriekamper i Eliteserien i sin karriere. Andrekeeperen foran denne sesongen blir Tarjei Aase Omenås spilt for klubber som Hønefoss og Strømmen. Men som tredjekeeper i Sogndal er det et ungt talent som kun er 17 år gammel. Kristian Rutlin satt ni kamper på benken i fjor for Sogndal og er en spennende ung keeper i Sogndal. Kan kjempe mot Tarjei Aase Omenås om å bli andrekeeper foran denne sesongen, men kan fort bli at han blir tredjekeeper.

Forsvaret til Sogndal er det alltid interesse rundt. Per Egil Flo som har vært i Molde er et Sogndalprodukt. Samme er Even Hovland som har vært en sterk spiller for Nürnberg de siste sesongene. Gustav Valsvik er også en spiller som har en forhistorie i Sogndal. Taijo Teniste har spilt totalt 113 seriekamper i Eliteserien. Spilte 27 seriekamper i Eliteserien i fjor der han la tre målgivendepasninger. Christophe Psyché har bare spilt 39 seriekamper i Eliteserien totalt, men er en spennende og god spiller i midtforsvaret til Sogndal. Spilte 29 seriekamper for Sogndal i fjor og scoret tre seriemål. Bjørn Inge Utvik er også en ung spiller som har mange år foran seg på fotballbanen. Han er kun 21 år gammel og har allerede fått bra med kamper for Sogndal. Totalt har han 54 seriekamper i Eliteserien og to seriemål. Spilte 16 seriekamper fra start og ble byttet inn i fire kamper i fjor. Dermed 20 seriekamper i fjor for Utvik. Victor Grodås har vært på utlån til Kristiansund forrige sesong der han spilte en halvsesong. Han fikk prøve seg i 10 seriekamper. Denne sesongen skal han prøve å kjempe seg inn på venstrebackplassen i Sogndal. Sogndal har også hentet et ungt talent i Per Magnus Sterling fra Rosenborg.

Midtbanen til Sogndal har også spennende navn på blokken. Chidiebere Nwakali er på utlån fra Manchester City til Sogndal foran denne sesongen. Spilte i Start i fjor der han scoret tre seriemål og la fire målgivendepasninger på 22 seriekamper i Eliteserien. Er en spiller som kan gjøre gode ting i Eliteserien også denne sesongen. Ole Amund Sveen er en spennende spiller for Sogndal, var fantastisk i fjor da han scoret syv seriemål for Sogndal og la to målgivendepasninger. Han har 32 kamper totalt i Eliteserien og har scoret totalt syv seriemål i Eliteserien. Gilbert Koomson var vel den spilleren i fjor som kanskje var den viktigste spilleren for Sogndal. Han har bare 35 seriekamper i Eliteserien totalt, men i fjor ble det 25 seriekamper. Han scoret tre seriemål på de kampene og la mest målgivendepasninger av alle spillerne i Eliteserien. Han la totalt 10 målgivendepasninger. Bendik Bye er også en spennende person som er hentet fra Levanger. Han har en fortid i Trøndelag der han har spilt for både Ranheim og Levanger. I 2015 hadde han en sterk sesong i Levanger der han spilte alle 30 seriekampene. Han scoret 15 seriemål og la to målgivendepasninger. 2016 sesongen ble det 30 seriekamper da også med ni seriemål og fem målgivendepasninger. Eirik Schulze har en fortid i OBOS-ligaen, han er også hentet til Sogndal for å gjøre de til et sterkere lag foran denne sesongen. Spilte for Strømmen i 2014 og 2015. I fjor spilte han for Sandnes Ulf. De tre sesongene han har spilt i OBOS-ligaen har han ligget mellom 3-6 seriemål hver sesong. Han blir også en spennende spiller å følge foran denne sesongen.

På angrepsplass har vi Martin Ramsland spilte 28 seriekamper i fjor for Sogndal, men scoret kun fem seriemål i sesongen. Han har spilt de tre årene før i Strømmen. Det ble 49 seriekamper og 15 seriemål totalt. Men Sogndal har et ungt talent på topp som kan være spennende foran denne sesongen og det er Fredrik Flo, kan fort tenke han blir midtspiss for Sogndal denne sesongen. Han har gjort det greit i treningskampene og har allerede klart å scoret noen mål i treningskampene. Kan være Sogndal sitt skremmeskudd for sesongen med Fredrik Flo på topp.

Manager for sesongen er Eirik Bakke. Han går inn i sin tredje sesong som trener for Sogndal. Han har ført Sogndal opp igjen til Eliteserien, der de endte tilslutt som nummer 11 i fjor. Hadde en stor spillerkarriere og har vært en dyktig trener de siste sesongene for Sogndal som har tatt steg. Spillerkarrieren hans går fra 1993-1999 da han spilte for Sogndal. Turen gikk dermed til Leeds United der han var fra 1999-2006. Men i 2005-2006 sesongen ble det et utlån til Aston Villa. Etter å ha vært syv år i England bestemte Eirik Bakke for å dra hjem igjen til Norge, der spilte han for Brann fra 2006-2010 og Sogndal fra 2011-2012 sesongen.

Sogndal sin beste lagoppstilling (4-2-3-1)

Keeper: Mathias Dyngeland

Forsvar: Taijo Teniste, Christophe Psyché, Bjørn Inge Utvik, Victor Grodås

Midtbane: Chidiebere Nwakali, Ole Amund Sveen

Offensiv midtbane: Eirik Schulze, Gilbert Koomson, Bendik Bye

Spiss: Fredrik Flo

Nøkkelspilleren foran denne sesongen blir nok Gilbert Koomson, var fantastisk i fjor for Sogndal og kommer til å være en fantastisk spiller for Sogndal også denne sesongen, scoret tre seriemål for Sogndal i fjor og la hele ti målgivendepasninger i Eliteserien. Koomson kommer til å gjøre mye for Sogndal denne sesongen, og hvis Sogndal klarer å beholde han etter denne sesongen, kan det være verdt mye penger i fremtiden for Sogndal sin del.

Talentet man skal se opp for denne sesongen er nok Fredrik Flo som kun er 20 år gammel. Han har spilt en del treningskamper foran denne sesongen, og kan fort komme til å starte noen kamper for Sogndal denne sesongen. Han er en interessant spiller og er nok en spiller som kan sørge for litt uro i forsvaret til motstanderen foran denne sesongen. Han spilte tre seriekamper for Sogndal i 2015 sesongen, og var på utlån til Fana i fjor. Fredrik Flo er sønn av tidligere fotballspiller Håvard Flo.

Spillere inn: Kasper Nissen, Bendik Bye, Per Magnus Sterling, Eirik Schulze, Chidiebere Nwakali (lån), Kristinn Jónsson, Tomas Totland, Tarjei Omenås

Spillere ut: Jukka Raitala, Ruben Holsæter, Hannu Patronen, Mahatma Otoo, Rune Bolseth, Kristian Fardal Opseth (lån), Stefan Hagerup

Sogndal ble nummer 11 i fjor, og har nok et håp om å komme enda høyere denne sesongen. Vi tror at Sogndal kommer til å få en tøffere sesong i 2017. Vi tror derfor at Sogndal kommer til å ende som nummer 14 på tabellen som vil gi kvalifiseringsplass.

Share